Gurun opissa: Puhetta vai tekoja?
Jumalalta hiljaisuudessa saatu hyvä on tarkoitettu kiertoon.
Kymmenen käskyä jaetaan perinteisesti kahteen tauluun. Niistä ensimmäinen sisältää kolme käskyä, jotka koskevat ihmisen suhdetta Jumalaan. Loput seitsemän koskevat ihmisen suhdetta lähimmäiseen.
Kaikki käskyt voi tiivistää rakkauden kaksoiskäskyyn: rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Kaikki se hyvä, minkä ihminen on Jumalalta lahjaksi saanut, on tarkoitettu kiertoon pantavaksi. Se on antamisen iloa, mutta myös vaivaa ja kärsimystä.
Toisaalta käskyt myös näyttävät ihmiselle, millainen hän on. Kun katselee itseään niiden valossa, näkee oman ailahtelevaisuutensa, voimattomuutensa ja sen, miten helposti kaikessa etsii vain omaa hyväänsä.
Elämässään väsyneelle, pettyneelle, hätääntyneelle ja kipuilevalle Martin Luther sanoo: ”Kaiken sinä omistat, jos uskot, kaiken sinä menetät, jos et usko.”
Usko ei kuitenkaan ole vaatimus, vaan lahja. ”Älä tee muuta kuin pysy hiljaa, anna Kristuksen tehdä hyvää ja vastaanota hänen tekonsa ja anna hänen harjoittaa rakkautta sinussa”, Luther kirjoittaa. Hän muistuttaa myös, ettei ihminen voi koskaan olla niin ryvettynyt, ettei Jumala häntä tunnistaisi ja armahtaisi.
Käskyt kyllä opettavat, mitä hyvää pitäisi tehdä, mutta eivät kerro, mistä saisi voiman hyvän tekemiseen. Se tieto tulee toista tietä. Kun olet kokenut, mitä Jumala on hyvyydessään antanut sinulle, tiedät, mihin rakkaus sinua vie.
Askeesi on vanha ja arvostettu uskonnollinen elämänmuoto, jossa olennaisia asioita ovat yksinkertaisuus, kurinalaisuus, hyveet, rukoileminen ja mietiskely. Lutherin mukaan on olemassa oikeastaan vain yhdenlaista todellista kristillistä askeesia: tee lähimmäiselle, kuten Kristus on tehnyt sinulle. ”Etsi, missä on köyhiä, sairaita ja kaikenlaisia kurjia, auta heitä, pane siellä elämäsi harjoitukseen”, Luther kehottaa.
Anna rakkauden viedä sinut etsimään lähimmäisen parasta ja asettumaan hänen asemaansa.
Jaa tämä artikkeli: