null Gurun opissa: Voiko yhteys Jumalaan syventyä?

Gurun opissa: Voiko yhteys Jumalaan syventyä?

Varhaiset kristityt etsivät syvempää yhteyttä Jumalaan ja itseensä erämaasta.

300- ja 400-luvulla joukko etsijöitä lähti Syyrian ja Egyptin erämaihin löytääkseen uudelleen elävän rukouksen. Toiset heistä elivät erakkoina, toisten ympärille muodostui yhteisöjä, joihin hakeuduttiin etsimään hengellistä opastusta.

Jotkut näistä erämaan isistä ja -äideistä elivät vuosikymmeniä hiljaisuudessa. He eivät etsineet erämaasta vain rauhaa vaan myös syvempää yhteyttä Jumalaan ja itseensä. Mitä he löysivät?

Ainakin he oppivat, että erämaahan ei voinut paeta oman mielen levottomuutta ja hajanaisuutta. Siellä ei ollut turvassa omilta haluilta, tyytymättömyydeltä, ikävystymiseltä eikä puolinaisilta yrityksiltä tulla paremmaksi.

Kun tarpeeksi pitkään teki samoja yksinkertaisia askareita ja tuijotti samoja kukkuloita, alkoi kaivata vaihtelua. Erämaahan asettuneet oppivat, että yhtä vaikeaa kuin elää toisen kanssa, oli elää itsensä kanssa.

Moni ikävöi toista vaeltajaa, mutta tuskastui sitten tämän tapoihin ja ajatuksiin, kun joutui niitä katselemaan ja kuuntelemaan. Rakkauden ja myötätunnon taito oli kaikkein vaikeinta.

Erämaan isistä Antonius opetti, että elämämme ja kuolemamme on aina kosketuksissa lähimmäiseemme. Erämaan arki oli opettanut hänelle, että kaiken – myös rukouselämän – perusta oli elää sovinnossa muiden kanssa.

Erämaassa oli aikaa tutustua oman mielen liikkeisiin ja intohimoihin. Jos oma sisin oli hajalla, oli vaikea nähdä toisen tarpeita. Ja toisen vikoja oli aina helpompi käsitellä kuin omia. Siellä oppi, ettei itse ikinä ole siinä asemassa, että voisi tuomita toisen. Mutta se, joka oppi olemaan myötätuntoinen ja kärsimään toisen rinnalla, saattoi puhua vapaasti Jumalalle.

Jumalaa ei ikinä voi kohdata ohi lähimmäisen. Jumalaa on vaikea lähestyä, jos kantaa kaunaa jotakuta kohtaan eikä ole valmis sopimaan.

Rukous on rakkauden käskyn mietiskelyä ja rakkauden taidon opettelua. ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi, niin kuin itseäsi”, opetti Jeesus. Se käsky opettaa myötätunnon rukousta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.