Haagan viidakko
Kuva: Liisa Huima

Kuva: Liisa Huima

Haagan viidakko

Vuonna 1975 Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksella oli ongelma. Kaksi vuotta aikaisemmin yliopistossa oli käynnistetty jalostusohjelma, jonka tavoitteena oli tuottaa talvenkestäviä alppiruusuja. Nyt kasvihuoneista oli kuitenkin loppumassa tila, ja tuhannet alppiruusuntaimet olivat vailla istutuspaikkaa.

Tutkijat kääntyivät kaupunginpuutarhuri Pekka Jyrängön puoleen, jonka ehdotuksesta 3 000 koditonta tainta istutettiin luonnontilaiselle suoalueelle Etelä-Haagaan.

Tätä nykyä Alppiruusupuisto tai Rodopuisto on satumainen viidakko. Moni 1970-luvulla istutetuista taimista selvisi pakkasista, ja ne kasvavat edelleen jopa viiden metrin korkuisina. Täältä ovat kotoisin suomalaisille tutut alppiruusulajikkeet kuten Haaga, Helsingin yliopisto ja Pekka. Alppiruusujen lisäksi puistossa kasvaa nykyään atsaleoja, joista yritetään niin ikään jalostaa talvenkestäviä lajeja.

Kukkeimmillaan puisto on kesäkuun alussa. Silloin alppiruusut, atsaleat ja luonnovaraiset suopursut loistavat punaisen, keltaisen ja valkoisen eri sävyissä. Harvassa kasvavien mäntyjen muodostama havukatto siivilöi puistoon valonsäteitä, jotka yhdessä puuvartisten alppiruusujen sekä köysiaidattujen pitkospuiden kanssa synnyttävät mielikuvan tropiikista.

Tuija Pyhäranta
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: