null Haagassa etsitään eväitä diakoniatyöhön

Aina valmis. Partiolaiset ovat pienestä pitäen tottuneet auttaa muita. Haagan Eräveikkojen Urpo Kantola tuli seurakunnan diakonityöntekijöiden avuksi. Kuva: Jukka Granström

Aina valmis. Partiolaiset ovat pienestä pitäen tottuneet auttaa muita. Haagan Eräveikkojen Urpo Kantola tuli seurakunnan diakonityöntekijöiden avuksi. Kuva: Jukka Granström

Haagassa etsitään eväitä diakoniatyöhön

Vuodenvaihteessa perustettavan Haagan seurakunnan diakonian suunnat löytyvät vuoropuhelussa muiden kanssa.

Seurakuntien diakoniatyön arjessa kuljetaan päivittäin vaikeuksissa olevien, sairaiden ja yksinäisten rinnalla. Tavallisimpia yhteistyökumppaneita ovat kaupungin palvelulaitokset ja sosiaalitoimi.

Huopalahdessa ja Hakavuoressa tulossa oleva yhdistyminen Haagan seurakunnaksi on käynnistänyt prosessin, jossa diakoniatyötä halutaan peilata mahdollisimman monia yhteistyötahoja kuulemalla. Kirkoilla on järjestetty avoimia diakoniakoulu-iltoja, joissa on käsitelty muun muassa yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Maaliskuussa toteutui diakoniatiimien suunnittelema seminaari, johon kutsuttiin koolle laaja joukko Haagassa toimivien yhdistysten, järjestöjen, koulujen ja kaupungin yksiköiden edustajia. Verkosto vastasi kutsuun vahvalla osallistumisella.

– Yhteistyötä on tehty tähänkin mennessä, mutta ensimmäistä kertaa on yritetty kattavasti saada aikaan tällainen kokoontuminen. Tässä etsitään eväitä yhteisen seurakunnan diakoniatyön suunnitteluun, Huopalahden seurakunnan diakoniapastori Terho Pursiainen kertoi.

 

Monenlaisia pureskeltavaa saatiinkin. Kaupunginosan tahojen kokoontumisessa Hakavuoren kirkolla oli vanhanajan kyläkokouksen tuntua.

 – Täällä on paljon hyvää yhteistä henkeä ja se on aina kotiin päin, vanhempi konstaapeli Sanna Punta kiteytti. Poliisin näkökulmasta Haagan alue on rauhallista ja hyvämaineista, mutta yhteishengelle on aina tarvetta.

– Silloin tällöin törmään työssäni juopotteleviin lapsiin ja nuoriin, tai yksinäisiin vanhuksiin, jotka ovat saattaneet lojua kotona useita päiviä ennen kuin saavat apua.

Myös parikymppiset partiolaiset jakoivat huolen nuorten arjesta. Monet kouluikäiset lähtevät viikonloppuisin kotikaduilta keskustaan viettämään aikaa ja juomaan. Partio tarjoaa vaihtoehdon.

– Meillä on paljon ryhmiä, joita ohjaavat vapaaehtoiset nuoret. Mutta ohjaajatkin tarvitsevat jaksamiseensa aikuisten tukea. Kaipaamme lisää aikuisia kasvattajia, Tom Henriksson Haagan Eräveikkojen partiolippukunnasta esitti.

– Jos vastuu alkaa painaa nuorta ryhmänohjaajaa, pitää olla joku aikuinen, jolle tulla purkamaan. Kun teemme työtä yhdessä, saamme lapset ja nuoret edes yhtenä iltana viikossa pois asemalta, Essi Henriksson Haagan Sirkkujen partiolippukunnasta jatkoi. 

Partiojohtajat tekivät myös konkreettisen avuntarjouksen seurakuntaan päin:

– Meillä on iso joukko eri-ikäisiä nuoria, jotka ovat kiinnostuneita auttamaan vaikka yksinäisiä vanhuksia, aikuisen tuella, Tom Henriksson ehdotti.

 

Vanhusten yksinäisyys ja asuinyhteisöjen tarve vahvempaan yhteisöllisyyteen nousivat esiin monissa puheenvuoroissa.

– Jos reseptillä voisi kirjoittaa kavereita, olisi paljon vähemmän masennuslääkkeitä, totesi vastaava ohjaaja Kirsi Santama Riistavuoren vanhustenkeskuksesta lääkäriystävänsä sanoin.

– Tällä alueella on paljon pieniä asuntoja ja hissittömiä taloja. Kuntoutusyksikköömme tulee ikäihmisiä, jotka eivät ole kolmeen vuoteen käyneet ulkona. Moni heistä voimaantuisi jo sillä, että olisi joku, joka kerran viikossa kävelyttäisi portaat ylös ja alas. ”Puhuttele pappa päivässä” kiteytti Tuula Salo Pro Haagasta uudeksi yhteisölliseksi iskulauseeksi.

– Tavataan ihmisiä, puhutaan kaupassa, puhutaan kaduilla. Sekin on vaihtoehto. Salo arvioi Haagan alueella asuvan paljon suuriin ikäluokkiin kuuluvia.

– Eräs uuden seurakunnan haaste on, miten nämä minun ikäiseni, pian eläköityvät ihmiset, saadaan osallistumaan ja tekemään jotain, vaikka vetämään diakoniatyön ohjauksessa ryhmiä, Salo sanoi.

Puheenvuorojen kirjo osoitti, että valmius rakentaa yhdessä parempaa elämää ja asuinaluetta kaikenikäisille oli herkässä. Kohtaaminen ja välittäminen eivät ole menneen talvia lumia, jos niitä oikeasti halutaan.

– Tärkeää on kasvottomuuden murtaminen ja tiedonkulun turvaaminen eri toimijoiden välillä, tiivisti diakoniavastuuryhmän jäsen Ilari Rantakari.

Loppukeväästä diakonian vastuuryhmät pitävät palautekeskustelun, jossa visioidaan tulevaa.

– Katsomme mihin haasteisiin voimme tarttua ja mitä on mahdollista yhdessä aloittaa, Huopalahden diakoni Raisa Kindstedt pohti.

Minna-Sisko Mäkinen 

Helsingin seurakuntia yhdistyy vuoden 2011 alusta

12 helsinkiläistä seurakuntaa liitetään kaksittain yhteen. Näin muodostuu kuusi uutta seurakuntaa. Seurakunnat yhdistetään vuoden 2011 alussa.

Munkkiniemen ja Munkkivuoren seurakunnat yhdistetään uudeksi Munkkiniemen seurakunnaksi. Huopalahdesta ja Hakavuoresta tulee Haagan seurakunta, Töölöstä ja Taivallahdesta Töölön seurakunta, Oulunkylästä ja Käpylästä Oulunkylän seurakunta, Kalliosta ja Alppilasta Kallion seurakunta sekä Kulosaaren ja Herttoniemen seurakunnista Herttoniemen seurakunta.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.