Hääkuvakirja
Haastavampi hääkuva. Vihkipari Murre ja Mirre kiipeävät kuvauspaikkaan, kivelle Kaanaanjoen keskelle.

Haastavampi hääkuva. Vihkipari Murre ja Mirre kiipeävät kuvauspaikkaan, kivelle Kaanaanjoen keskelle.

Hääkuvakirja

”Yhä useampi hääpari valitsee viralliseksi hääpotretikseen aidon tilannekuvan juuri vihkitilaisuudesta. Dokumentaarinen potrettikuvaus onkin jo selvästi syrjäyttänyt perinteisen hääpotretin studiossa.”

Valokuvaaja Juha Laitalainen kertoo oivalluksistaan, työvälineistään ja käytännöistään kirjassaan Tahdon! Suomalaisia hääkuvatarinoita. Kirjan kuvituksena ovat tekijän tyylikkäät otokset vihkimisistä ja häävastaanotoista mutta myös esimerkiksi kuvaajan ja hääparin ennakkotapaamisista, häävalmisteluista ja kommelluksista. Mukana on jokunen oma epäonnistuminenkin – vahvan tekijän merkki.

”Valaisin erillisellä salamalla hieman kirkon alttarin etuosaa saadakseni ’pyhää valoa’”, Laitalainen kertoo haastavasta kuvauksestaan kirkossa, jossa vihkiminen tapahtui kynttilöiden valossa. ”Todella harvalla kiinteäpolttoväliselläkään objektiivilla saati peruszoomilla pystyy kuvaamaan suoraan kohti aurinkoa saaden näin virheettömän ja kontrastisen kuvan”, kuvaaja arvioi toista otostaan. Jokaisen kuvan yhteydessä on kerrottu, millaisella kalustolla työ on syntynyt.

Laitalainen haluaa kuviensa olevan kuvattavien, ei kuvaajan näköisiä. Siksi hän varoo muun muassa valaisun ja kuvankäsittelyn kanssa. On kiinnostavaa päästä kurkistamaan, miten taitaja tekee työnsä ja miten hän perustelee valintojaan.

Pälvi Ahoinpelto
Juha Laitalainen: Tahdon! Suomalaisia hääkuvatarinoita. Docendo 2014.

Jaa tämä artikkeli: