Haikaroiden pesimäpuuhat

Haikaroiden pesimäpuuhat

Kiikaroin harmaahaikaroita Lammassaaren lintutornista. Pitkäkaulaiset linnut istuvat pesissään tervaleppien latvoissa Klobbenin saarella. Koiraat hakevat naaraiden huomiota levittelemällä siipiään ja ojentelemalla kaulaansa. Joissain pesissä näkyy jo pariskuntia.

Harmaahaikarat etsivät itselleen uuden parin joka kevät. Jälkikasvusta huolehditaan tasa-arvoisesti: molemmat vanhemmat osallistuvat hautomiseen, lämmittämiseen, ruokkimiseen ja vartiointiin. Haikaroiden perhe-elämä on korutonta. Pariskunta ei ole toistensa kanssa tekemisissä muualla kuin pesässä. Kun poikaset juhannuksen jälkeen lentävät pesästä, ne saavat pärjätä omillaan.

Ensimmäinen harmaahaikaranpesä ilmestyi Klobbenille vuonna 2006. Nyt niitä on parikymmentä. Linnut aloittavat pesinnän maalis–huhtikuun vaihteessa. Niiden touhuja voi seurata Lammassaaresta tai Mölylän kalliolta. Parhaiten ne näkyvät ennen kuin puihin kasvavat lehdet.

Viikki-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue on yksi maamme parhaista lintupaikoista. Siellä on havaittu yhteensä 289 lintulajia. Vuosittain kosteikko- ja peltoalueella pesii noin 2 500 lintuparia. Huhtikuun alkupuolella vesilintujen muutto on vilkkaimmillaan. Niitä kerääntyy tuhansittain Vanhankaupunginlahdelle levähtämään. Monet jäävät sinne myös pesimään.

Jouni Viitala
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi.

Jaa tämä artikkeli: