null Haitaristi luo uusia ääniä

Työhuoneella. Kimmo Pohjonen on säveltänyt omintakeista musiikkia 20 vuoden aikana elektronisten kokeilujen kautta.

Työhuoneella. Kimmo Pohjonen on säveltänyt omintakeista musiikkia 20 vuoden aikana elektronisten kokeilujen kautta.

Haitaristi luo uusia ääniä

Lapsenomainen innostus on soittamisessa tärkeää, sanoo räväköillä teoksillaan hurmaava harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen

On helteinen iltapäivä, ja Kimmo Pohjonen on siirtynyt näpyttämään läppäriään kadulle työhuoneensa edustalle. Harmonikkataiteilija kertoo tulevansa jo aikaisin aamulla työhuoneelleen soittamaan ja säveltämään. Erilaisilla kokeellisilla sävellyksillään rajoja rikkonut muusikko ei siis vaikuta viettävän boheemia taiteilijaelämää.

Pohjonen valmistautuu parhaillaan Helsingin juhlaviikoilla elokuun lopulla pidettävään konserttiin. Hän esiintyy Huvila-teltassa elektroniikkaa ja lyömäsoittimia soittavan Samuli Kosmisen, viulisti Pekka Kuusiston ja amerikkalaisen Kronos Quartetin seurassa.

– Kosmisen kanssa olen tehnyt yhteistyötä jo 2000-luvun alusta lähtien. Huvilassa kuullaankin Kosmisen ja Kronos Quartetin kanssa tekemäni Uniko-levyn musiikkia sekä tätä konserttia varten säveltämääni uutta materiaalia. Luvassa on myös pari yllätysesiintyjää, Pohjonen kertoo.

Konsertilla juhlistetaan Pohjosen 50-vuotispäiviä. Vielä suurempi kattaus on tiedossa samoissa merkeissä Tampere-talolla syyskuun lopulla. Pohjonen on kutsunut sinne tekijöitä ja kokoonpanoja, joiden kanssa hän on tehnyt poikkitaiteellista yhteistyötä viime vuosina. Kyse on eräänlaisesta retrospektiivistä: konsertissa on mukana taiteilijoita jopa kymmenestä Pohjosen projektista.

Taiteilija haluaa mennä oman vahvuusalueensa ulkopuolelle, minkä vuoksi hän on tehnyt yhteistyötä 20 vuoden aikana eri musiikkilajeja edustavien muusikoiden kanssa. Yksi heistä on Ismo Alanko, jonka bändissä Kimmo Pohjonen soitti 2000-luvun vaihteessa. Kaksikolla on työn alla uusi yhteinen projekti pohjonen alanko. Sen tuloksia päästään kuulemaan ensi marraskuussa.

Pohjosella on ollut yhteistyökumppaneita myös musiikkipiirien ulkopuolelta, viimeksi balettitanssija-koreografi Minna Tervamäki. Erikoisimpiin kumppaneihin ovat kuuluneet Rämsöön moottorimiehet ja Helsingin Nelsonin painijat.

– Vesilahden Rämsöössä vanhat miehet ovat innostuneita erilaisista maamoottoreista. Teimme yhdessä hauskan performanssin, jossa traktori pauhasi lavalla. Nelsonin painijat ja painimolskin taas halusin mukaan yhteen projektiin, koska sain tietää, että painikisoissa oli ollut 1960-luvun lopulle asti haitarinsoittoa.

Pohjosen omintakeinen tyyli vetoaa myös maan rajojen ulkopuolella: suurin osa hänen esiintymisistään on ulkomailla. Muusikko on myös saanut useita kansainvälisiä tunnustuksia ja palkintoja.

Perinteisen soittimensa pariin Kimmo Pohjonen löysi tiensä kymmenenvuotiaana kotipaikkakuntansa Viialan harmonikkakerhossa. Soittoinnostus vei Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolle, jossa Pohjonen tutustui suomalaisen kansanperinteen lisäksi maailmanmusiikkiin. Myöhemmin hän kävi muun muassa Afrikassa opiskelemassa tansanialaista musiikkiperinnettä.

– Verraten myöhään, vasta kolmekymppisenä, minulle tuli voimakas tarve tehdä harmonikalla jotain täysin omaa. Tyylini syntyi elektronisten kokeilujen ja improvisaation kautta, Pohjonen sanoo.

– Omaa musiikkia on syntynyt pitkäjänteisellä työllä, sillä äänen prosessoiminen ja uusien äänien luominen vie aikaa. Tämä on koko ajan kaltevalla rajapinnalla liikkumista.

Pohjoselle on antanut sävellystyöhön tiettyä kipinää se, että ympäri maailmaa on vahva mielikuva siitä, millainen soitin harmonikka on ja millaista musiikkia sillä pitää soittaa.

– Se mielikuva, mitä sen pitäisi olla, on vielä nykyäänkin hämmästyttävän voimakas. Toisaalta juuri tämän takia on myös ollut helppo hakea ilmaisua, joka rikkoo tätä mielikuvaa.

Pyöreät 50 täyttävä Pohjonen ei koe iällä olevan mitään erityistä merkitystä. Hänellä on iästä riippumatta jokin prosessi käynnissä.

– Teen työtä omista lähtökohdistani ja siinä lapsenomainen innostus on tärkeää. Jos se häviää, voin siirtyä toiseen ammattiin.

Kimmo / Kronos / Kosminen / Kuusisto ti 26.8. klo 19 Huvila-teltassa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kimmo Pohjosen harmonikka soi elektroakustisessa teoksessa

Ajankohtaista

Mikael Agricolan kirkossa konsertoidaan Yhteisvastuukeräyksen hyväksi lauantaina 25.2.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.