null Haku nuorten kilpailtuihin kesätyöpaikkoihin alkaa

Nuori voi työllistyä kesäksi esimerkiksi Helppi-maskotiksi. Kuva: Kaisa Luukannel / Visit Helsinki

Nuori voi työllistyä kesäksi esimerkiksi Helppi-maskotiksi. Kuva: Kaisa Luukannel / Visit Helsinki

Ajankohtaista

Haku nuorten kilpailtuihin kesätyöpaikkoihin alkaa

Mistä löytyisi alaikäiselle kesätyöpaikka? Kuntien lisäksi työpaikkoja löytyy esimerkiksi teollisuudesta ja kaupan alalta.

Ilman työkokemusta on vaikea saada ensimmäistäkään työpaikkaa. Monet yritykset ja yhteisöt ovat onneksi huomanneet ongelman. Tässä on neljä vaihtoehtoa, miten nuori voi työllistyä kesällä.

Vaihtoehto 1: Hae tonnilaiseksi

Ammattiliitot ovat yhdessä luoneet Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun. Se tarjoaa kahden viikon työjaksoja vähintään 15-vuotiaille peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille ja lukiolaisille.

Aiemmin nuoret saivat harjoittelujaksolta 1000 markkaa. Siksi heitä kutsuttiin tonnilaiseksi. Tänä vuonna palkka on 350 euroa.

Harjoittelupaikka voi löytyä esimerkiksi lähimmästä kaupasta, ravintolasta tai apteekista. Kaupan alalta muun muassa Hok-Elanto, Kesko ja Tokmanni etsivät harjoittelijoita.

Myös monet teollisuusyritykset hakevat nuoria harjoittelijoita. Tällaisia ovat esimerkiksi Neste, Metso, UPM ja Fazer.

Tutustu ja tienaa -ohjelmassa nuori voi pääsääntöisesti olla vain yhden kerran tietyllä alalla. Tällä halutaan taata, että mahdollisimman moni pääsisi harjoitteluun.

Vaihtoehto 2: Nappaa kaupungin kautta työpaikka tai seteli

Pääkaupunkiseudun kaupungit palkkaavat perinteisesti yhteensä yli 2 000 nuorta kesätöihin. Työtehtäviä löytyy laidasta laitaan jokaisen omien kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Työ voi olla esimerkiksi vanhusten kanssa seurustelua, lasten kanssa leikkimistä, siivoamista tai toimistotehtäviä. 

Kaupunkien tarjoamat kesätyöt ovat pituudeltaan yleensä kuukauden mittaisia ja palkka on pääsääntöisesti 1 000 euroa kuukaudelta. Helsingin, Espoon ja Vantaan kesätyöhaut alkavat kaupungista riippuen tammi-huhtikuussa.  

Kaupungit tarjoavat alaikäisille myös kesätyöseteleitä. Sillä yritys tai yhdistys voi palkata nuoren kahdeksi viikoksi töihin. Vastineeksi ne saavat kaupungilta 300 euroa.

Aivan ilmaiseksi yritys tai yhdistys ei kesätyöntekijää saa. Kaupunki on määrittänyt työntekijöille minimipalkat ja lisäksi työnantajan maksettavaksi jäävät työnantajamaksut.

Kurkkaa ohjeet Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kesätyösetelin saamiseksi.

Vaihtoehto 3: Kokeile avoimia työmarkkinoita

Monet yritykset hakevat myös nuoria töihin kesäksi. Työt ovat yleensä luonteeltaan avustavia ja kevyitä töitä.

Esimerkiksi kuolleiden käsittely, psykiatristen potilaiden hoito ja sukellus ovat nuorilta kiellettyjä. Nuorille löytyy töitä muun muassa puhelinmyynnistä ja mainosten jakamisesta.

Kesätyöpaikkoja löytää helpoiten TE-toimiston hausta. Hakuun voi luoda oman ilmoitusvahdin, jolloin saa sähköpostiin viestin jokaisesta haun täyttävästä uudesta työpaikasta.

Kaikkia työpaikkoja ei laiteta julkiseen hakuun, vaan piilotyöpaikkojen määrä on suuri. Kesätöitä kannattaa käydä rohkeasti kysymässä ansioluettelon kanssa suoraan työpaikoista.

Vaihtoehto 4: Perusta kesäksi oma yritys

Aina työpaikkaa ei löydy hyvästä yrityksestä huolimatta. Silloinkaan ei tarvitse viettää koko lomaa sohvalla loikoillen.

Nuori voi luoda itselleen työpaikan esimerkiksi ikkunanpesijänä, kahvilan pitäjänä tai valokuvaajana. 4H-yhdistyksen kautta yrityksen perustaminen käy helposti.

Myöskään oman toiminimen luominen ei ole haastavaa. Aloittava yrittäjä voi hakea myös starttirahaa TE-palveluilta.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien hautausmaille palkataan yli 16-vuotiaita nuoria. Lue lisää Valomerkin jutusta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.