null Hallinto-oikeus puuttui Petruksen kirkkoherran valintaan

Monica Heikel-Nyberg. Kuva: Hedvig Långbacka/Yle.

Monica Heikel-Nyberg. Kuva: Hedvig Långbacka/Yle.

Ajankohtaista

Hallinto-oikeus puuttui Petruksen kirkkoherran valintaan

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan Monica Heikel-Nyberg jätettiin valitsematta, vaikka hän oli valittua Daniel Björkiä pätevämpi.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi heinäkuun alussa ruotsinkielisen Petrus församling -seurakunnan kirkkoherranvaalin tuloksen.

Helsinkiläisen Petrus församling -seurakunnan seurakuntaneuvosto valitsi vuonna 2014 äänin 8–3 uudeksi kirkkoherrakseen Daniel Björkin. Björk ehti toimia virassa puolitoista vuotta. Kirkkoherran virkaa hakenut Monica Heikel-Nyberg valitti päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen saman vuoden joulukuussa. Hän koki tulleensa hakijana syrjityksi ikänsä ja sukupuolensa takia. Esimerkiksi Kirkko ja kaupunki uutisoi vuonna 2013, että osa seurakunnan työntekijöistä on suhtautunut nuivasti naispappeuteen.

Heikel-Nyberg pitää hallinto-oikeuden päätöstä merkittävänä sekä itselleen että koko kirkkoyhteisölle. Hallinto-oikeuden mukaan Heikel-Nyberg on kirkkoherran virkaan Björkiä kokeneempi. Heikel-Nyberg on toiminut aikaisemmin 12 vuotta kirkkoherrana useissa seurakunnissa, esimerkiksi Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa.

– Hallinto-oikeuden päätös ilmaisee painavasti sen, ettei hakijaa saa syrjiä iän tai sukupuolen vuoksi. Sen mukaan virkaan valittaessa täytyy ottaa huomioon hakijan koulutus ja kokemus, Heikel-Nyberg kertoo.

Daniel Björk työskenteli aikaisemmin Petruksen seurakunnassa seurakuntapastorina. Heikel-Nyberg uskoo sen vaikuttaneen seurakuntaneuvoston päätökseen.

Petrus församlingin kirkkoherra Daniel Björk. Kuva: Petrus församling.

– Seurakunnan oma työntekijä oli etulyöntiasemassa. Papereitani ei välttämättä luettu yhtä perusteellisesti kuin Björkin. Toivon kuitenkin, ettei päätöstä käytettäisi Björkiä vastaan. Kyse ei ole henkilöstä vaan hallintovirheestä, Heikel-Nyberg sanoo.

Petruksen seurakuntaneuvosto kokoontuu käsittelemään hallinto-oikeuden päätöstä lähipäivinä. Vielä on epäselvää, siirtyykö Heikel-Nyberg kirkkoherraksi Petrukseen. Tällä hetkellä hän työskentelee kappalaisena ruotsinkielisessä Johannes församling -seurakunnassa.

Useimmiten seurakunnan täysi-ikäiset jäsenet äänestävät itse kirkkoherrastaan. Äänestysaktiivisuus on ollut kuitenkin monissa seurakunnissa pientä. Tammikuussa 2014 kirkkolakia uudistettiin niin, että kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto voi valita kirkkoherransa omassa äänestyksessään tuomiokapitulin päätöksellä. Uudistuksen tarkoituksena on ollut yksinkertaistaa ja lyhentää valintaa.

Heikel-Nyberg pitää uutta valintakäytäntöä hyvänä mahdollisuutena.

– Hallinto-oikeuden päätös kuitenkin painottaa, että etenkin valinnoissa, joissa luottamushenkilöt valitsevat koko seurakunnan puolesta, täytyy seurata hyvää hallinnollista tapaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.