null Mielipide: Halloween on turha, pelottava juhla

Puheenvuorot

Mielipide: Halloween on turha, pelottava juhla

Suomessa on keskusteltu siitä, voidaanko kouluissamme laulaa keväisin Suvivirttä. Vai loukkaako tämä vanha, turvallisuuden tunnetta lisäävä perinteemme jotakuta ja pitäisikö se kieltää kaikilta koululaisiltamme?

Samaan aikaan kouluihin ja jopa leikkikouluihin on tuotu Halloween-juhlan vietto, joka ei kuulu mitenkään suomalaiseen perinteeseen. Juhlassa mässäillään pelon ilmapiirillä. Pienet lapset askartelevat pari viikkoa hämähäkkejä, kallopäitä, lepakkoja ja aaveita.

Eskaria käyvä poikani, joka on yleensä nukkunut yöt hyvin, näkee nyt painajaisia. Hän sanoo, ettei halua nukahtaa lainkaan, koska pelkää.

Kannattaisikohan meidän aikuisten nyt pohtia tosissamme, pitäisikö tämä täysi turhan juhla kieltää leikkikodeissa, eskareissa ja kouluissa. Onko minulla oikeus suojella lastani tällaiselta pelottelulta? Onko minulla oikeus kuunnella lastani, joka sanoo, ettei halua osallistua juhlintaan ja sen valmisteluun. Vai onko osallistuminen velvollisuutemme?

Ehkä Halloween-juhlan järjestely askarteluineen on hauskaa viihdettä aikuisille. Mutta miten se vaikuttaa lapsiin? Eikö maailmamme ole jo muutenkin ihan tarpeeksi haastava ja jännittävä? Mihin tarvitaan pelon ilmapiirin lietsontaa?

Pyhäinpäivä on perinteinen kristillinen juhlapäivä, jolloin muistellaan edesmenneitä rakkaitamme. Halloween taas on pakanallinen juhla, joka tekee lähinnä pilkkaa perinteestämme.

Nyt on juhlat juhlittu. Miten ensi vuonna? Siirrämmekö Halloween-juhlat pois kouluista? Silloin kiinnostuneet voisivat viettää sitä vapaa-ajallaan, mutta yhteiskuntana emme alistaisi kaikkia lapsiamme turhalle pelottelulle.

Maarit Rajamäki
6-vuotiaan eskarilaisen äiti

Jaa tämä artikkeli: