null Halpa pesukone tulee kalliiksi

Kunnolla tehty voi kestää jopa puoli vuosisataa. Huoltoon kiikutettu, 1960-luvulla valmistettu Helo-uuni toimi edelleen moitteetta.

Kunnolla tehty voi kestää jopa puoli vuosisataa. Huoltoon kiikutettu, 1960-luvulla valmistettu Helo-uuni toimi edelleen moitteetta.

Hyvä elämä

Halpa pesukone tulee kalliiksi

Huoltamalla ekoteko vai marketista entistä ehompi? Edullisten kodinkoneiden kääntöpuolena on, että laitteita on lähes mahdoton korjata.

Pramea 3D-televisio toimii moitteetta, kunnes viikko takuuajan päättymisen jälkeen se sanoo työsopimuksensa irti. Jääkaappi-pakastin huristelee luotettavasti keittiön luottopakkina, mutta viikonloppureissun jälkeen perhe löytää lattialta suuren vesilammikon – termostaatti on hajonnut. Huoltomiehen viesti on koruton: ei kannata korjata, uusi tulee halvemmaksi.

Käyttökokemukset vahvistavat monen suomalaisen ennakkoluulot: kodinkoneiden laatu on heikentynyt ja käyttöikä lyhentynyt. Ongelman tunnistavat myös alan yrittäjät.

Helsinkiläinen Kodinkonehuolto AH Lesch takuuhuoltaa yli 20 valmistajan kodinkoneita aina kahvinkeittimistä pyykinpesu- ja astianpesukoneisiin, uuneihin ja pakastimiin. Yrittäjä Henry Lesch sanoo, että halvat kylmäkoneet saattavat olla korjauskelvottomia jo muutamassa vuodessa.
 

Huoltomiehen viesti on koruton: ei kannata korjata.”


– Komponentit ovat niin halpoja, että ne hajoavat helposti. Komponentit on voitu myös asentaa sillä tavalla, että niitä ei voi korjata, Lesch sanoo.

Lesch ottaa esimerkiksi huoltoliikkeensä pihassa seisovan muutamia vuosia vanhan jääkaappipakastimen. Omistaja oli tuonut sen huoltoon, koska laite oli kerryttänyt runsaasti jäätä

Vaikka korjattavuus epäilyttäisi, Henry Lesch suosittelee, että kuluttajan kannattaa aina soittaa huoltoon ja kertoa tilanteensa. Huoltaja arvioi huollon hinnan kotikäynnillä, mutta ennakkoarvion voi saada jo puhelimessa.

sisäseinään. Kun vikaa lähdettiin selvittämään, kävi ilmi, että höyrystin oli asennettu niin pintaan, että eristyksen sisään oli syntynyt sisäinen vuoto. Korjaaminen oli mahdotonta.

Ostamalla muutaman satasen kodinkoneen kuluttaja ostaa itselleen paljon harmia. Näin arvioi Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta.

Rannan mukaan nyrkkisääntö on se, että esimerkiksi pyykkikoneissa listahinnaltaan tuhannen euron kone on jo laatutuote. Kolmen sadan euron laite taas pitää sisällään huteran muovisen pesualtaan metallisen sijaan, helposti rikkoutuvan moottorin sekä ohuen runkorakenteen, jonka takia linkoamisen melu kiirii alakertaan saakka.

Halpisastianpesukoneista taas puuttuu usein vuotokaukalo, jota kuluttaja ei välttämättä osaa vaatia – ennen kuin vuotovedet ovat pilanneet parketin.

Huoltomies Jukka Vetikko Kodinkonehuolto AH Leschistä korjaa viinikaappia.

– Jos tonnin kone kestää 20 vuotta, samassa ajassa joutuu ostamaan 4–5 halpaa pyykkikonetta, ja se tulee kalliimmaksi. Ja ajatellaan sitä harmia. Varsinkin lapsiperheelle on aikamoinen katastrofi, jos pyykkikone on pois käytöstä viikon, Ranta muistuttaa.

Ranta toimii huoltoyrittäjänä Järvenpäässä ja on ollut alalla yli 20 vuotta. Hän arvioi, että romuksi päätyvien koneiden määrä on kasvanut noin viidenneksellä. Osa koneista tulee tiensä päähän jo takuuaikana.

Vanhan kodinkoneen huoltaminen on kiistatta ekoteko, mutta se vaatii välillä moraalista selkärankaa.

– Jääkaapin uusi kompressori maksaa 300–400 euroa vaihdettuna. Uuden jääkaapin saa halvimmillaan 300 eurolla, Henry Lesch havainnollistaa.

Lesch arvioi, että kodinkoneiden laatu lähti heikentymään suurten, kansainvälisten kodinkoneketjujen myötä. Niiden kilpailu on laskenut hintatasoa. Kuluttajat ovat iloisia, mutta hintakilpailun kääntöpuolena on ollut laadun romahtaminen.
 

Kodinkoneiden laatu lähti heikentymään suurten kodinkoneketjujen myötä.”
Huoltoyrittäjä Henry Lesch

 

Kodinkonehuoltojen Liitto vaatii kotitalousvähennyksen ulottamista kodinkonehuoltoon.

– Se antaisi oikean signaalin, että koneita kannattaa korjata. Sillä olisi myös työllistäviä vaikutuksia suomalaisille. Kohta huoltoalan ammattitaito uhkaa loppua Suomesta kokonaan, Mikko Ranta huomauttaa.

Huoltotöiden arvonlisävero on 24 prosenttia. Veron alentaminen voisi Rannan mukaan olla yksi vaihtoehto, mutta ei välttämättä paras.

– Voisi käydä niin kuin parturi-kampaamoissa, että veronalennus ei näkyisi hinnoissa.
 

Huoltoalan ammattitaito uhkaa loppua Suomesta kokonaan.”
Puheenjohtaja Mikko Ranta

Elektroniikkaromua kerätään ilmaiseksi

Kodinkonetta ei missään tapauksessa pidä heittää kaatopaikalle vaan se kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai muuhun sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteeseen. Niitä on ympäri Suomen noin 400. SER-romun kierrätys on kuluttajalle ilmaista.

Vastuu kodintekniikan jätehuollosta kuuluu laitteiden maahantuojille ja valmistajille, mutta käytännössä toimintaa organisoivat tuottajayhteisöt.

Tiensä päähän tulleita sähkölaitteita vastaanotetaan myös monissa suurissa kodinkoneliikkeissä tai kauppakeskuksissa. Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan lisäksi SER-romuksi luetaan muun muassa valaisimet, lamput ja sähkötyökalut.

SER-romusta otetaan talteen kaikki arvokkaat metallit, kuten kupari ja kulta. Lisäksi niistä poistetaan vaaralliset ja haitalliset aineet.

HSY:n jätehuollon keräysautot kiertävät Helsingissä 19.5. asti sekä Vantaalla, Espoossa ja Kauniaisissa 27.5. asti.
Konalan, Kivikon ja Ämmässuon Sortti-asemat ovat poikkeuksellisesti auki vielä kahtena lauantaina 9.5. ja 16.5. kello 9–16.

Katso aikataulut ja aukioloajat: www.hsy.fi
Lisätietoa myös: www.kierratys.info

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.