null Haluavatko tikkurilalaiset rahoittaa syrjintää?

Haluavatko tikkurilalaiset rahoittaa syrjintää?

Tikkurilan seurakunta rahoittaa edelleen lähetysjärjestöjä, jotka syrjivät naispuolisia pappeja sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Näin päätti seurakuntaneuvosto kokouksessaan 20.9. Äänestyksen hävinneen ryhmän edustajina haluamme kertoa, miksi pidimme tätä päätöstä epäeettisenä ja jätimme siihen eriävän mielipiteen.

Avustuksia haki seitsemän järjestöä, joista viisi suhtautuu kielteisesti naispappeuteen ja/tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Järjestöt ovat eri linjoilla kuin yhdenvertaisuutta korostava kirkkomme ja sen lähetystyön strategian kanssa.

Uskomme myös, että valtaosa Tikkurilan seurakunnan lähes 40 000 jäsenestä ei halua rahoittaa syrjivien oppien levittämistä kirkollisveroillaan.

Syrjiviä asenteita levittävä lähetystyö on pahimmillaan hengenvaarallista. Se voi hyvinkin vahvistaa tuomitsevia asenteita jo ennestään syrjittyjä ryhmiä kohtaan. Emme halua suomalaisten osallistuvan tällaiseen toimintaan, vaan toivoisimme, että tukirahat kohdistettaisiin ihmisoikeuksia aidosti kunnioittaville järjestöille, kuten Suomen Lähetysseuralle.

Tikkurilassa syrjivää lähetystyötä tukivat yksimielisesti demarit, kokoomuslaiset, Sanasta elämään -ryhmä sekä kirkkoherra Janne Silvast. Äänestyksessä tappiolle jäi syrjintää vastustava Tulkaa kaikki -ryhmä.

Ihmettelemme myös päätöksenteon prosesseja. Kirkkoherra Silvast tuki voimakkaasti sitä, että myöntäisimme rahaa syrjiville järjestöille. Hän väitti muun muassa, että Kansanlähetys ei syrji naispappeja eikä samaa sukupuolta olevan puolison kanssa eläviä.

Kun esitimme järjestön omilta sivuilta samana päivänä tulostetun päinvastaisen tiedon, Silvast oli sitä mieltä, että syrjivällä kannalla on vain ”pieni ryhmä järjestön johdossa”, mutta jäsenistön asenteet ovat ihan erilaiset. Järjestöjen virallisten kantojen tai ohjelmien ei hänen mielestään saisi antaa vaikuttaa päätöksentekoon.

Silvast sivuutti dokumentit ja kehotti neuvostoa tekemään samoin. Miten me voimme tehdä päätöksiä tällaisen esittelyn perusteella?

Kirkon kulisseista tulee vain vähän tietoa seurakuntalaisille, jotka kaiken maksavat. Haluamme lisätä avoimuutta tässäkin asiassa.

Sari Roman-Lagerspetz, Annika Lappalainen,
Minna Kuusela

Tulkaa kaikki -ryhmä,
Tikkurilan seurakunta


Lähetysmäärärahat on jaettu vastuullisesti

Tikkurilan seurakuntaneuvosto jakoi 20.9. seurakunnan lähetysmäärärahaosuuden 89 448 euroa lähetysjärjestöille vapaaehtoisen lähetyskannatuksen mukaisessa suhteessa. Määrärahasta kolmasosa osoitettiin suoraan Tikkurilan seurakunnan nimikkoläheteille ja loput kaksi kolmasosaa lähetystyön kohdennettuun tukemiseen.

Suoria järjestötukia emme myöntäneet. Sleyn työtä emme tukeneet ollenkaan, Kansanlähetyksen osalta annoimme tukemme vain nimikkoläheteille. Päätös syntyi äänin 11–5.

Lähettimme tekevät yhteistyötä paikallisten kirkkojen ja kansainvälisten avustus- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa. He tukevat työllään evankeliumin julistamista, kielen opiskelua ja opettamista, kehitysvammaisia, orpoja, lastenkodeissa asuvia, nuorten työllistymistä ja syrjäytymisen ehkäisyä sekä naisten aseman parantamista koulutuksen ja terveydenhoidon avulla.

Tikkurilan seurakunnan lähettien taustajärjestöt ovat kirkon virallisia lähetysjärjestöjä. Ne ovat sitoutuneet kirkon lähetystyön strategiaan, joka edellyttää kirkon viran tunnustamista, kansainvälistä kehitysyhteistyökykyä sekä paikallisten kirkkojen kunnioittamista.

Lähetysjärjestöjen materiaaleista voi vielä löytyä lauseita, jotka viestivät toiseen suuntaan. Lähetystyössä nämä järjestöt ovat sitoutuneet niihin arvoihin ja lakeihin, joita Suomen kirkko ja vastuulliset lähetystyön tukijat edellyttävät.

Tikkurilan seurakuntaneuvosto teki päätöksensä esitykseni pohjalta. Päätöksen perusteet voi lukea neuvoston pöytäkirjasta nettisivuiltamme. En ole niihin kokouksessa mitään lisännyt. Asian käsittelyssä olen tuonut esille keskustelua täydentäviä näkökulmia.

Seurakuntaneuvoston kokoukset ovat kirkkolain mukaan suljettuja, toisin kuin yhteisen kirkkovaltuuston kokous (KL 7:6). Tämä juridinen rakenne antaa mahdollisuuden kokouksessa kaikille jäsenille keskeneräistenkin näkökulmien punnittavaksi tuomiseen. On ikävää, että kirjoittajat tuovat julkisuuteen suljetun kokouksen keskustelua, joka on osaltani ollut lähinnä reagointia muiden puheenvuoroihin.

Arvostan esille nostamianne näkökulmia ja pidän niiden jatkotyöstämistä tärkeänä.

Janne Silvast

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.