null Hämähäkkien kauniit kuviot

Rakenne selväksi. Tiedettä ja taidetta yhdistävään Tomás Saracenon teokseen voi mennä varovasti sisään. Kumpi olet – hämähäkki vai sen saalis?

Rakenne selväksi. Tiedettä ja taidetta yhdistävään Tomás Saracenon teokseen voi mennä varovasti sisään. Kumpi olet – hämähäkki vai sen saalis?

Hämähäkkien kauniit kuviot

On aina ollut taiteilijoita, joille tuttu ja tavanomainen eivät riitä. Jo renessanssin ajalta tiedämme Leonardo da Vincin , jonka uteliaisuudelle, lahjakkuudelle ja kokeilunhalulle ei näyttänyt olleen rajaa. Taiteen ja tieteen prosesseissa on samankaltaisia vaiheita, ja kun niitä on yhdistetty, on tuloksena saattanut olla jotain todella uutta ja ihmeellistä.

Argentiinalaissyntyinen Tomás Saraceno on kansainvälinen nykytaiteilija, joka kutsuttiin Helsingin juhlaviikkojen taiteilijaksi. Saraceno on kouluttautunut myös arkkitehdiksi ja hänet tunnetaan haastavista taideprojekteista, joihin on tarvittu monien tieteenalojen osaamista. Helsingin Taidehallin näyttelyn osatoteuttajia ovat astrofyysikot ja araknologit – sekä sadat hämähäkit!

Taidehallin keskeinen teos on valtava kolmiulotteinen seitti, josta koko näyttely on saanut nimensä. Se on rakennettu valkoiseen kuutioon, jonka joka seinälle, kattoon ja lattiaan seitti ulottuu. Seitti simuloi erittäin tarkasti mustaleskihämähäkin verkon rakennetta, ja sen englanninkielinen nimi 14 Billions (Working Title) viittaa maailmankaikkeuden arvioituun ikään, 14 miljardiin vuoteen. Saracenon mukaan hämähäkin kutoma, kestävä, joustava, jatkuvasti laajentuva ja uudelleen rakentuva verkosto voi olla yksi tapa havainnollistaa universumin rakentumista. Teosta valmisteltiin ja oikeita seitin rakenteita tutkittiin kahden vuoden ajan.

Noin kolme kilometriä mustia köysiä sisältävä rakennelma on kaunis ja arvoituksellinen. Siihen ei saa koskea, mutta sen alle mahtuu kömpimään ja itsensä voi kuvitella joko seitin valtiaaksi tai seittiin takertuvaksi saaliiksi.

Hämärässä näyttelysalissa ovat vastassa Saracenon pienet apulaiset, ulko- ja kotimaiset hämähäkit, joiden aherrusta voi seurata koko näyttelyn ajan. Ulkomaiset ”kollegat” rakentavat verkkojaan läpikuultavissa ja tehokkaasti valaistuissa kuutioissa. Kotimaisille hämähäkeille on tehty vesialtaan ympäröimät avoterraariot. Jo muutamassa päivässä ne ovat rakentaneet muun muassa kiinnostavia telttamaisia kuvioita – juuri sellaisia suurella vaivalla tehtyjä ”teoksia”, joita moni meistä on harmitellen harjannut terassiltaan pois.

Näyttely tuntuu myös iholla: alkuun kuvittelin tuntevani kutinaa päänahassa, vaikka hämähäkit on eristetty hyvin katsojista. Alkuhämmennyksestä ja pienestä hämähäkkeihin liittyvästä kauhunsekaisesta inhosta päästyäni saatoin vain ihmetellä seittien monimuotoisuutta ja kauneutta.

Taidenäyttely voi olla myös turvallinen ja innostava paikka tutustua uusiin ihmisiin. Taidehallissa järjestetään torstaina 30.8. sinkuille suunnattu Taiteen rusettiluistelu. Taidesuunnistuksen, työpajan, kahvinjuonnin ja näyttelyteoksista jutustelun lomassa jokainen voi kokeilla taitojaan omien ”verkkojen” kutomisessa. Liput iltaan maksavat 15 ja 12 euroa.

Satu Itkonen

Tomás Saracenon näyttely
14 Billions (Working Title) 3.10.2012 saakka Helsingin Taidehallissa, Nervanderinkatu 3. Avoinna ti, to ja pe 11–18, ke 11–20, la ja su 11–17. Liput 12 / 8 e, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Studiossa Vappu Rossin piirroksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.