null Hanna Brotherus vetää Herätysliikettä Kampissa maanantaisin

Maanantaiaamuna hihat heilumaan Kampissa! Tanssija Hanna Brotherus näyttää mallia. Kuva: Sirpa Päivinen

Maanantaiaamuna hihat heilumaan Kampissa! Tanssija Hanna Brotherus näyttää mallia. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Hanna Brotherus vetää Herätysliikettä Kampissa maanantaisin

Kuka tahansa voi tulla tekemään aamuverryttelyä Kampin kauppakeskuksessa koreografi Hanna Brotheruksen kanssa.

Kampin kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa voi herätellä kehoa uuteen viikkoon maanantaiaamuisin tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen kanssa. Kaikki ovat tervetulleita aamukahdeksalta tekemään kehoa avaavia ja mieltä virkistäviä, helppoja liikkeitä.

Paikalla voi viivähtää oman aikataulunsa mukaan. Maksuton tunnin liikuntahetki ei vaadi varusteita, taitoja tai sitoutumista.

– Ajatuksena on kiireen keskelläkin antaa keholle aikaa lempeään heräämiseen. Kiireisenäkin on hyvä hengittää ja rauhoittua, Brotherus vinkkaa.

Liikkeitä tukee elävä musiikki, jota syyskuussa soittaa muusikko Antonio Alemanno.

Kampin kauppakeskus on tanssitaiteilijalle tuttu foorumi. Hän teki koreografian siellä esitettyyn performanssiin, joka liittyi Helsinki Mission Älä jätä ihmistä yksin -kampanjaan.

Brotherus korostaa teoksissaan ihmisten kohtaamista.

– Kohtaaminen on elämän ydinasia. Yhdessä liikkuminen ja toisen koskettaminen on tärkeää.

Tapaamispäivänä hän oli lähdössä Tampereelle Liikemiehet-esityksen ensi-iltaan. Siinä neljä ammattimuusikkoa soittaa ja tanssii Brotheruksen tekemän koreografian, jonka teemana on leikki.

Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen linjalta valmistunut Brotherus on tanssinut pienestä pitäen. Hänellä on neljä lasta, iältään 21, 19, 15 ja 13 vuotta. Nuorin on tyttö, vanhimmat poikia. Lapset ovat kulkeneet paljon mukana esityksissä ja esiintyneet monissa töissä.


Keho ei valehtele

Hanna Brotherus on työskennellyt pitkään yhteiskunnan marginaalissa olevien ihmisten kanssa. Hän teki koreografian muun muassa turvapaikanhakijoiden elämäntarinoita käsittelevään näyttämöteokseen Kansallisteatteriin 2011. Aiemmin hän toimi Diakonissalaitoksen päätoimisena tanssitaiteilijana viisi vuotta ja teki tanssitaidetta asunnottomien, lastenkotilasten ja narkomaanien kanssa.

– Kampin Herätysliike on luonteva jatko sille, mitä olin tehnyt lasten, vanhusten ja liikuntavammaisten kanssa. Olen aina mennyt sinne, missä on haasteita. Ihmisarvo ja ihmiselle arvon anto on minulle tärkeää, Brotherus kertoo töidensä ytimestä.

– Fyysinen työskentely yhdessä avaa kommunikaation nopeasti ja vapauttaa. Keho kertoo paljon eikä se valehtele. Ellei ole yhteistä kieltä, keho auttaa ilmaisussa, taiteilija on huomannut.

– Ihmisiä yhdistää halu tulla nähdyiksi, joten työprosessini päätyvät yleensä esityksiksi.

Nykyisin Brotherus on toiminimellä työskentelevä vapaa taiteilija. Vuoden aikana hän on tehnyt töitä muun muassa Kansallisteatterissa, Tanssiteatteri Hurjaruuthissa ja Tampereen Työväenteatterissa sekä opettanut Teatterikorkeakoulussa. Hän asuu nuorempien lastensa ja muusikko Mikko Kuustosen kanssa Helsingin Töölössä.


Löytyykö liikunnalle aikaa arjesta?

Kampin Herätysliikkeen takana on Sydänliiton, Aivoliiton ja Diabetesliiton Yksi elämä -hanke, jonka tavoitteena on edistää terveyttä ja löytää liikunnalle aikaa arjessa. Alkusyksystä tämä on näyttänyt olevan haasteellista aamulla töihin kiiruhtaville helsinkiläisille: valtaosa muutamasta kymmenestä osanottajasta on ollut varttuneempaa väkeä.

– Mutta viime kerralla eräs rouva sanoi, että häntä ihan itkettää, kun tämä on niin ihanaa!

P.S. Toivon terveyttä, että saan liikkua jatkossakin.
Kaipaan rauhaa ja tasapainoa. Asiat ovat loppujen lopuksi yksinkertaisia.
Pelkään suvaitsemattomuutta ja itsekeskeisyyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.