Hannamari Shakya kuvasi vanhoja pareja
Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Hannamari Shakya kuvasi vanhoja pareja

”Olen kuvannut ja haastatellut pariskuntia, jotka ovat olleet pitkään yhdessä. Ja se projekti on ollut ihan helvetin pitkä.” Näin sanoo kuvajournalisti Hannamari Shakya Journalisti-lehdessä tammikuussa 2010.

Tuolloin Shakya suunnitteli saattelevansa kolme vuotta jatkuneen kirjaprojektin painoon kevään kuluessa. Nyt seitsemän vuotta jatkunut projekti on vihdoin päätöksessään, ja valokuvakirja Tavallaan voi rakastaa ilmestyy omakustanteena toukokuun alussa.

Rauhallinen tahti sopii, kun tekee kirjaa pariskunnista, jotka ovat olleet yhdessä paristakymmenestä seitsemäänkymmeneen vuoteen.

Kiinnostus aiheeseen syntyi ristiriidasta Shakyan omien kokemusten ja toisaalta hänen vanhempiensa viisikymmentä vuotta jatkuneen parisuhteen välillä. He ovat yksi kirjaan kuvatuista 34 pariskunnasta.

– Kirjaprojekti syntyi omasta kyvyttömyydestäni olla parisuhteessa, Shakya sanoo.

– Ajattelin, että on lähes mahdotonta olla saman ihmisen kanssa pitkään yhdessä. Nuorempana en ollut valmis tekemään niin paljon kompromisseja kuin ajattelin pitkän parisuhteen vaativan. Toisaalta en ollut löytänyt sellaista kumppanuutta, jota kaipasin.

Hannamari Shakyan työskentelymetodi on verkkainen. Useimmat kirjan pariskunnista hän kuvasi kahteen kertaan, ja kuvaaminen aloitettiin vasta, kun Shakya ja pariskunta olivat tutustuneet toisiinsa kiirehtimättä.

– Ensin aina keskustelen ihmisten kanssa ja sitten vasta kuvaan. Kun parit olivat kertoneet oman tarinansa, pystyin näkemään, miten voisin kuvata heidät yhdessä.

Shakyan tavoitteena on häivyttää kuvista itsensä.

– Yritän saada kuvan, jossa ihminen on luonnollinen ja läsnä omana itsenänsä. Ohjaan kuvattavia määrätietoisesti välttyäkseni teennäisiltä poseerauksilta, joissa esiinnytään vain kameralle ja katsojalle. Haluan että ihminen pääsee kuvassa kosketuksiin itsensä kanssa, hän sanoo.

– Se on haastavaa siksikin, että ihmiset on ikään kuin koulutettu näyttämään kuvissa mahdollisimman viehättäviltä.

Kirjassa kuvia säestävät pariskuntien kertomukset, jotka Anni Kössi on kirjoittanut Shakyan tekemien haastattelujen pohjalta. Kertomuksissa toistuvat samat asiat, jotka ovat tuttuja myös mistä tahansa parisuhdeoppaasta. On tärkeää antaa anteeksi, ei saa mennä vihaisena nukkumaan ja toista pitää kunnioittaa.

– Haastattelemani parit puhalsivat yhteen hiileen.

Toisaalta kaikilla pareilla oli ollut suhteen alkuvaiheessa omat vaikeutensa.

– Melkein kaikki sanoivat, että asiat helpottuvat, kun pääsee ensimmäisen viiden tai kymmenen vuoden yli. Se on päätös, että ollaan yhdessä.

Päivisin Shakya työskentelee Aalto-yliopistossa valokuvakirjoja kustantavan Musta Taide -kustantamon tuottajana, ja vapaa-ajallaan hän päätoimittaa dokumentaariseen valokuvaan erikoistunutta Photo Raw’ta. Jälkimmäinen on hänelle vapaaehtoistyö, kuten myös lehteen kirjoittaville toimittajille ja valokuvaajille.

Tavallaan voi rakastaa syntyi näiden töiden ohessa. Lisäksi seitsemän vuoden kuluessa Shakya tapasi nykyisen aviomiehensä ja sai lapsen.

– Minulla on yhtä lailla rakkaus perheeseeni ja rakkaus valokuvaan. Jos priorisoi, elämässä ehtii tehdä sen, mitä haluaa, hän sanoo.

– Onneksi muusikkomieheni ei ihmettele projektejani. Hänellä on ihan samanlainen meininki.

Tuija Pyhäranta

Jaa tämä artikkeli: