null Harakan luonto innoittaa taiteilijoita

Heikki Mäntymaan performanssi on nimeltään Satunnaisia ilmestymisiä katoilla ja kallioilla. Kuva: Sirpa Päivinen

Heikki Mäntymaan performanssi on nimeltään Satunnaisia ilmestymisiä katoilla ja kallioilla. Kuva: Sirpa Päivinen

Harakan luonto innoittaa taiteilijoita

Kasematin, vanhan ruutikellarin, takaseinällä pyörii video, jossa lipuu hitaasti vanhoja puupurjelaivoja. Katsoja juuttuu seuraamaan pitkäksi ajaksi epätodelliselta tuntuvaa utuista näkymää. Videolla on kumman rauhoittava vaikutus.

Kyse on taiteilija Aino Favénin Laiva-filmistä, jonka hän kuvasi sumuisena purjehduskisapäivänä. Favén on yksi Harakan saaren taiteilijayhteisön Harakan muisti -nimisen näyttelyn tekijöistä. Tämänkesäisen näyttelyn teemaksi valittiin muisti, koska saari on toiminut 20 vuotta taiteilijoiden työskentelypaikkana.

Taiteilijan toisena työnä on Meren maisema, joka koostuu erilaisista merimaisemista. Hän on maalannut työhuoneensa ikkunasta näkyvän maiseman useina päivinä vuoden ajan. Pienistä maalauksista näkyy, miten näkymä ja tunnelma muuttuvat päivittäin.

– Maalaukset olivat minulla siistissä nipussa hyllyllä. En edes muista, minä vuonna tein ne, mutta muistan olleeni onnellinen niitä tehdessäni, Favén sanoo.

– Jään aina välillä koukkuun työhuoneestani näkyvään meren horisonttiin. Minulle luonnon keskellä ja armoilla oleminen merkitsee muutenkin paljon.

Aino Favén sai vuonna 1991 työhuoneen Harakan saaren taidetalosta, joka toimi aiemmin puolustusvoimain kemian tutkimuslaboratoriona.

– Olen työhuoneella välillä enemmän, välillä vähemmän. Toisinaan saatan myös yöpyä täällä, hän osoittaa nurkkaan käärittyä patjaa.

Favén on tehnyt enimmäkseen tekstiilitöitä, esimerkiksi maalauksia silkkipinnalle. Hän haluaa kuitenkin jatkuvasti kokeilla muitakin tekotapoja, mistä näyttelyn työt kertovat.  

Matka Harakkaan taittuu yleensä soutuveneellä, jonka Favén on hankkinut kimpassa erään toisen taiteilijan kanssa.

– Jos meri jäätyy, on saareen helppo tulla. Hankalinta tänne on päästä kelirikkoaikana. Edellistalvi oli ensimmäinen, jolloin saareen pääsi soutaen koko ajan.

Favén viihtyy taiteilijayhteisössä, jossa saa olla rauhassa, mutta jossa tarpeen tullen saa seuraa ja apua. Lisäksi hän pitää siitä, että mukana on niin monen alan taiteilijoita.    

Harakan muisti -näyttelyyn osallistuu 16 taidetalon taiteilijaa. Näyttelyyn sisältyy kuvataidetta, valokuva-, video- ja tekstiilitaidetta, performanssia ja kirjallisuutta. Teokset ovat esillä kolmessa erässä saaren kolmessa galleriatilassa, Lennättimessä ja kahdessa Kasematissa, sekä rakennusten ympäristössä.

Kunkin taiteilijan töitä on näytillä noin pari viikkoa. 16.8. saakka Lennättimessä voi tutustua Leena Lukkarisen jätekuviin ja kierrätysvirkkauksiin, Kasematti 1:ssä ja 4:ssä puolestaan on nähtävillä Aino Favénin töiden lisäksi Tero Kontisen palapelimäinen maalausinstallaatio 38 saarta, Nea Lindgrenin työhuoneen historiasta kertova Huone-teos ja Annette Arlanderin videoinstallaatio Harakan rannat 2002–2008. Teokset vaihtuvat 19.8., ja ne ovat esillä 30.8. saakka. Sen jälkeen nähdään vielä 2.–13.9. kolmannen taiteilijaryhmän töitä. 

Taiteilijatalossa järjestetään kesänäyttelyn aikana erilaisia tapahtumia. Ensi sunnuntaina 16.8. pidetään Harakan taidemyyjäiset. 23.8. Harakan ensimmäiset taiteilijat sekä 30.8 ja 6.9. nykyiset taiteilijat kertovat työskentelystään.

Kulttuuriasiainkeskuksen alaisessa Harakan taidetalossa työskentelee 30 taiteilijaa, joista jotkut ovat olleet mukana alusta asti. Vaihtuvuutta on jonkin verran, uusin taiteilija tuli taloon elokuun alussa. Taiteilijatalon 20-vuotisjuhlaa vietetään 11.9., ja silloin julkaistaan myös taiteilija Kai Rentolan tekemä juhlakirja.

Harakan muisti avoinna joka päivä klo 12–17 13.9. saakka. Kulkuyhteys Kaivopuiston Ursulan laiturista puolen tunnin välein. Lisätiedot: www.harakka.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.