null Harvinaista herkkua kuoromusiikin ystäville

Lauluyhtye Versio esittää harvoin kuultua moniäänistä musiikkia. Kuva: Ruut Hokkanen

Lauluyhtye Versio esittää harvoin kuultua moniäänistä musiikkia. Kuva: Ruut Hokkanen

Harvinaista herkkua kuoromusiikin ystäville

Jos kuoromusiikin lumo perustuu siihen, että ihmisäänen kauneus lyö laudalta säestysinstrumentit, renessanssiajan kuoroteokset ovat ehdoton juttu.

Nagasakin pommituksen muistopäivänä sunnuntaina 9.8. on ainoalaatuinen tilaisuus antautua moniäänisten renessanssin ajan Maria-aiheisten laulujen vietäväksi Suomenlinnan kirkossa. Keväällä 2003 perustettu Lauluyhtye Versio esittää Matkalla-nimisen kiertueohjelmistonsa, jonka sävellysten maantieteellinen reitti kulkee renessanssin Portugalista Espanjan, Ranskan ja Alankomaiden halki aina nyky-Viroon asti poiketen välillä myös latinalaiseen Amerikkaan.

Monipuoliseen ja harvoin kuultuun ohjelmistoon lukeutuu suurten renessanssin ajan säveltäjien Tomás Luis de Victorian (1548–1611), Francisco Guerreron (1528–1599), Duarte Lõbon (1565–1646) sekä ranskalaisflaamilaisen Pierre de La Ruen (1460–1518) teoksia. Lisäksi yhtye esittää Arvo Pärtin (s. 1935) ja Urmas Sisaskin (s. 1960) kaltaisten nykysäveltäjien tuotantoa.

Monet laulujen teksteistä ylistävät Neitsyt Marian laupeutta ja lempeyttä. Ohjelmistossa ovat mukana moneen kertaan sävelletyt Ave Maria (Terve, Maria), Ave maris stella (Terve, meren tähti), Regina caeli (Taivaan kuningatar) ja Magnificat (Marian kiitosvirsi), mutta myös harvemmin kuultuja tekstejä Raamatusta sekä muista kirjallisista lähteistä. Osa esitettävistä teoksista puhuttelee yleisemmällä tasolla, kuten portugalilaisen Duarte Lõbon Audivi vocem de caelo (Kuulin äänen taivaasta).

Mitä on vokaalipolyfonia?

Renessanssin vokaalipolyfonialla tarkoitetaan renessanssin aikakaudella 1400–1600-luvuilla sävellettyä moniäänistä laulumusiikkia. Musiikin kudos muodostuu usein varsin itsenäisesti toimivista stemmoista. Kutakin stemmaääntä laulaa joko yksi tai useampi laulaja. Vokaalipolyfonista musiikkia on esitetty myös soittimilla vahvistettuna. Tekstillä ja sanapainoilla on renessanssin moniäänisessä laulumusiikissa suuri merkitys, sillä musiikki muotoutuu pitkälti juuri tekstin ehdoilla.

Vokaalipolyfoniaan erikoistuneen Version jäseninä on laulajia vokaaliyhtye Versosta sekä nykyisiä ja entisiä Musica-kuoron sekä Lauluyhtye Fiorin laulajia Jyväskylästä, Helsingistä, ja Kaustiselta. Heitä kaikkia yhdistää rakkaus renessanssin vokaalipolyfoniaan. Aiemmin lauluyhtye on Helsingin lisäksi konsertoinut muun muassa Kaustisella, Klaukkalassa, Mikkelissä ja Lammilla.

Lauluyhtye Versio Suomenlinnan kirkossa sunnuntaina 9.8. klo 18. Kuoroa johtaa Arto Anttila. Ohjelma 10/7 euroa. www.myspace.com/lauluyhtyeversio

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.