null Hauskasti kirjoitettu opaskirja Raamattuun

Hauskasti kirjoitettu opaskirja Raamattuun

Joensuun yliopiston Uuden testamentin eksegetiikan professorin Lauri Thurénin Raamatun käyttöohje perustuu Sana-lehdessä viime vuosina julkaistuihin artikkeleihin.

Kirja on siis kirjoitettu aktiiviuskovaisille lukijoille, jotka kantavat kolehtinsa Kansan Raamattuseuran haaviin.

Raamatun käyttöohje rakentuu pyhäkoulumaisten kysymysten varaan. Tätä ei pidä säikähtää, sillä vastaukset eivät ole yhtä lapsellisia kuin kysymykset. Esimerkiksi taivaasta puhuessaan Thurén on sovitteleva ja jättää ovelasti tilaa erilaisille pohdinnoille. Pidän myös Thurénin vitseistä.

Silti Raamatun käyttöohjeessa on epäilyttäviä piirteitä. On hedelmätöntä rajata niin, että tähän tai tuohon eksegetiikka ei voi ottaa kantaa ja että siten se onkin uskonasia. Teologin pitää mennä syvemmälle, tai muutoin uskonasiat jäävät helposti samalle horisontaaliselle tasolle kuin ne tekniset asiat, joihin tiede voi ottaa kantaa. On paljon raamatunkohtia, joista tiede pystyy sanomaan suoraan, että ne ovat valetta. Mutta uskonmaailman kannaltapa teknisen tason ”tosi” ja ”epätosi” ovat täysin yhdentekeviä. Uskon kieli tulee eläväksi ihan muulla tasolla.

Thurén ihan varmasti tietää tämän, ja siksi harmittaa, ettei hän kenties eksegeetin ujoudessaan (?) ryhdy filosofiksi. Kunpa joku täräyttäisi ”käyttöohjeen”, joka ruotisi, mitä usko on, mitä se ei ole, ja mikä on uskonnollisen kielen luonne.

Thurén, Lauri: Raamatun käyttöohje. Karas-Sana 2009. 176 sivua, 23 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.