Hautakiviä on kumottu turvallisuussyistä Helsingin hautausmailla
Vaarallinen kivi. Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti esittelee kiveä, joka kaatui huhtikuussa hautausmaan työntekijän jalalle. Luita murtui, ja työntekijä on edelleen sairauslomalla.

Vaarallinen kivi. Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti esittelee kiveä, joka kaatui huhtikuussa hautausmaan työntekijän jalalle. Luita murtui, ja työntekijä on edelleen sairauslomalla.

Hautakiviä on kumottu turvallisuussyistä Helsingin hautausmailla

Helsingin seurakuntayhtymän hautausmailla on tänä kesänä jouduttu kaatamaan hautamuistomerkkejä omaisten ja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi.

Teksti Pälvi Ahoinpelto

Kuva Esko Jämsä

Itsestään kaatuvat hautakivet ovat olleet riski hautausmaalla asioiville. Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti kertoo, että myös tämän kevään aikana on sattunut joitakin lähinnä luunmurtumia aiheuttaneita onnettomuuksia. Tämän johdosta työsuojeluviranomaiset velvoittivat hautausmaat ryhtymään riskien poistamiseen.

Malmin hautausmaalla vieraillut omainen jäi kaatuvan kiven alle, ja hänen jalkansa murtui kolmesta kohtaa. Hietaniemen hautausmaalla työntekijän jalkapöytä jäi keväällä kaatuvan kiven alle. Jalka murtui ja työntekijä on edelleen sairauslomalla.

Tilanne on ollut pahin Hietaniemen uurnalehdossa, jossa on nyt siirretty haudan viereen kumolleen yli sata hautakiveä. Muualla Hietaniemen hautausmaan alueella on kumottu joitakin kymmeniä kiviä ja Helsingin muilta hautausmailta yhteensä noin sata kiveä.

Pipatin mukaan suurin syy siihen, että hautakivet muuttuvat epävakaiksi, on talvi.

– Tämä voi kuulostaa nyt oudolta, kun viime talvena ei oikeastaan ollut talvea. Mutta jatkuva vesisateen ja jäätymisen vuorottelu on saanut aikaan sen, että myös monet aikaisemmin hyvin pysyneet muistomerkit ovat nyt kallellaan, Pipatti sanoo.

– Kaikki tekijät eivät myöskään valitettavasti ole olleet riittävän huolellisia kiveä asentaessaan.

Kirkkolain ja hautaustoimilain mukaan hautamuistomerkit ovat hautaa hallinnoivan suvun omaisuutta. Käytännössä seurakuntayhtymä joutuu kuitenkin puuttumaan hautausmaiden turvallisuusriskeihin.

Omaisille on pyritty tiedottamaan vaaraa aiheuttavista hautakivistä haudoille asetetuilla tiedotteilla ja mahdollisuuksien mukaan myös henkilökohtaisesti. Kaikkia tieto ei ole tavoittanut etukäteen, ja jotkut ovatkin yllättyneet löydettyään omaisensa haudalta kumollaan olevan muistomerkin.

Useimmat omaiset ovat Ari Pipatin mukaan ymmärtäneet hyvin, että muistomerkki on ollut pakko kumota.

Hautakivi kaatuu yleensä eteen- tai taaksepäin. Kivi voi olla edestä katsoen suorassa, mutta silti kaatumisvaarassa.

– Pienissä muistomerkeissä on ongelmana, ettei kiviä ole tapitettu, jolloin ne kaatuvat herkästi, Pipatti sanoo.

Tämä ongelma koskee erityisesti uurnalehdon hautakiviä. Tapitettaessa porataan ruostumaton metallitappi hautakiven ja pohjakiven väliin.

Hautausmaatyöntekijöiden kumoaman muistomerkin vieressä on kyltti ”Kivi on kaadettu vaaran poistamiseksi”. Jos kyltti puuttuu, kivi on kaatunut itsestään. Tällaisiakin hautoja on paljon.

Mitä sitten pitää tehdä, jos omainen haudalla vieraillessaan huomaa, että muistomerkki on kumossa?

– Haudan haltijan kannattaa ottaa yhteyttä suoraan kiviliikkeisiin, jotka osaavat asentaa kiven niin, ettei se kallistu, Ari Pipatti neuvoo.

– Seurakuntayhtymä ei lähde kilpailemaan kivialan yrittäjien kanssa heidän toimialallaan.

Pipatti pahoittelee hautakivien kumoamisen aiheuttamaa mielipahaa, mutta katsoo, että lisäonnettomuuksien välttämiseksi on pitänyt ryhtyä nopeasti toimiin.

Jaa tämä artikkeli: