null Hautausmaan kunnostus loppusuoralla

Puistopuutarhuri Jani Kärkkäinen toteaa, että jokaisen puutarhurin uralle ei osu niin suurta projektia kuin Kappelin hautausmaan remontti on ollut. Taustalla levitetään kuorikatetta kulkuväylien levennysten ja maankorotusten jyrkentämälle pengerrykselle. Kuva: Jukka Granström

Puistopuutarhuri Jani Kärkkäinen toteaa, että jokaisen puutarhurin uralle ei osu niin suurta projektia kuin Kappelin hautausmaan remontti on ollut. Taustalla levitetään kuorikatetta kulkuväylien levennysten ja maankorotusten jyrkentämälle pengerrykselle. Kuva: Jukka Granström

Hautausmaan kunnostus loppusuoralla

Kappelin hautausmaan perusparannus valmistunee jouluun mennessä. Alue sijaitsee Espoonjoen rantatörmällä, Espoon tuomiokirkosta lounaaseen. Reilun kymmenen hehtaarin alueella on tehty remonttia kesäkuusta alkaen.

Puistopuutarhuri Jani Kärkkäinen kertoo, että työt etenevät nyt ripeästi, vaikka runsaat sateet viivästyttivät urakkaa savimaastossa lokakuussa.

”Yllätyksiäkin on tullut. Sadetusjärjestelmän maanalaiset putket paljastuivat vasta työn edetessä paikoin niin huonokuntoisiksi, että putkistoa oli pakko uusia. Ylimääräiset työvaiheet ovat venyttäneet aikataulua.”

Kappelin hautausmaan tekniikkaa uusitaan. Vesipisteet on uusittu ja niitä tehdään kahdeksan lisää. Valaistus paranee ja valaisinten ulkonäkö yhdenmukaistuu, kun uudet valopylväät lähiaikoina saapuvat asennettaviksi. Myös puustoa on harvennettu.

”Huonokuntoisiksi havaittuja puita on kaadettu, ja niitä on poistettu myös kulkuteiden leventämisen takia. Alueen ilme on aiempaa avarampi ja valoisampi.”, Kärkkäinen sanoo.

Maanmuokkausta on tehty kesän ja syksyn ajan paljon. Hautausmaata kiertävää kulkuväylää on levennetty reilulla metrillä. Osassa aluetta maanpintaa on korotettu. Näillä osastoilla hautaamissyvyys oli ennen 180 senttiä, nykyään 150.

”Urakoitsija on ottanut työmaansa erityislaadun huomioon niin pitkälle kuin mahdollista. Hauta-alueiden maansiirrot on tehty pintakerroksessa hautarauhaa häiritsemättä ja hautausten ajaksi työt on keskeytetty”, Kärkkäinen kertoo.

Kunnostuksen yhteydessä alueen keskivaiheille tehdään seurakunnalle palautuneiden hautapaikkojen yhteyteen lisäpaikkoja sotaveteraaneille. Hautausmaan yläosaan valmistuu myös uusi tuhkansirottelualue.

”Omainen saa sirotella tuhkan valitsemalleen paikalle sirottelualueen nurmikolle. Samaan yhteyteen tulee muistelupaikka, johon asennetaan graniittipaadet nimilaattoja varten”, Kärkkäinen sanoo.

Hautausmaan eteläosaan, joen lähelle, tehdään toinen muistelupaikka, jolla voi käydä muistelemassa muualle haudattuja omaisia tai muuten hiljentymässä. Remontin aikana kappelin sisäpihalla on ollut väliaikainen muistelupaikka niille omaisille, jotka eivät ole voineet remontin vuoksi käydä omaistensa haudoilla.

Kappelin hautausmaa perustettiin 1960-luvun alussa. Nyt käynnissä oleva kunnostus on laajin koko alueen historiassa.

Jani Kärkkäiselle tulee viikoittain muutamia puheluita, joissa omaiset kysyvät remontin valmistumisen aikataulua.

”Ihmiset ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti. Kunnostustyö on ollut perusteellisuudessaan harvinainen ja se on kannattanut tehdä yhdellä kertaa. Ensi kesänä alue on kuitenkin valmis entistä toimivampana ja kauniimpana”, Kärkkäinen sanoo.

Maanmuokkausta, asvaltointia ja lyhtypylväiden asennusta on vielä tekeillä. Hautausmaalla ennen joulua vierailevien kannattaa varustautua sopivilla jalkineilla, eikä taskulampun mukaan ottaminenkaan ole huono ajatus.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.