null Hävytön viesti eksältä

Musertava kirje. Tangolaulaja Déborah Russin asento ilmaisee järkytystä Sophie Callen vaikuttavassa nykytaideteoksessa. Tangolaulaja Déborah Russ, yksityiskohta Take Care of Yourself, Sophie Calle, 2007, ©ADAGP

Musertava kirje. Tangolaulaja Déborah Russin asento ilmaisee järkytystä Sophie Callen vaikuttavassa nykytaideteoksessa. Tangolaulaja Déborah Russ, yksityiskohta Take Care of Yourself, Sophie Calle, 2007, ©ADAGP

Hävytön viesti eksältä

Sophie Callen tunteikas nykytaideteos sai sysäyksen sähköposti- kirjeestä.

Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa nähtävä ranskalaisen Sophie Callen nykytaideteos ei jätä kävijäänsä kylmäksi. Pidä huolta itsestäsi -näyttelyn installaatioteos Take Care of Yourself sisältää videoita, tekstipaneeleita ja valokuvia. Teoksen teemana on sähköpostikirje, jonka Calle sai miesystävältään ”x”. Katsoja saa luettavaksi tämän henkilökohtaisen kirjeen astuessaan näyttelytilaan. Jo kirje itsessään nostattaa tunteiden myllerryksen. Mies jättää naisensa typerän puistattavalla sähköpostikirjeellä ja päättää sen sanoihin Take Care of Yourself. Tilanteeseen pystyy samastumaan jokainen, joka on elämässään kohdannut epäkypsän, itsekeskeisen, donjuanmaisen henkilön tai vain ihmisen, joka ei syystä tai toisesta pysty rakastamaan.

Calle ei jäänyt yksin pitämään itsestään huolta, vaan lähetti kirjeen 106:lle eri elämänaloilla työskentelevälle naiselle ympäri maailmaa – taiteilijoille, kirjailijoille, tiedenaisille – ja pyysi heitä auttamaan kirjeen ymmärtämisessä. Teos rakentuu näistä lukemattomin eri tavoin annetuista vastauksista, joissa naiset analysoivat ja tulkitsevat kirjettä kirjein, sävellyksin, piirroksin, lauluin ja tanssein.

Tuloksena on tunteikas ja terapeuttinen esitys. Voi vain kuvitella, kuinka hyvältä tuntuu, kun rakkauteen pettynyt taiteilija saa myötätuntoa älykkäiltä, menestyneiltä ja karismaattisilta naisilta eri puolilta maailmaa. Taideteoksena vastaukset nostavat esille universaalin kokemuksen, joka ei tunne maantieteellisiä rajoja.

Video tuntuu nykytaiteessa usein loppuun kulutetulta välineeltä. Mutta tässä teoksessa se toimii. Mosaiikkimaisesti ripustettujen televisiokuvien edessä viihtyy tuntikaupalla ahmien naisten reaktioita. Kiinnostavia videoesityksiä on esimerkiksi newyorkilaiselta musiikkitaiteilijalta Laurie Andersonilta, ranskalaiselta elektronisen musiikin pioneerilta Miss Kittenilta, espanjalaiselta näyttelijältä Maria de Medeirosilta ja portugalilaiselta fadolaulajalta Misialta. Kirjevastauksissa naurattavat muun muassa taiteilijan oman äidin, teinin, asianajajan ja Ranskan tiedustelupalvelu-upseerin vastaukset.

Take Care of Yourself on ihastuttavan ranskalainen, raikas, hauska ja hyvinkin ajankohtainen esitys siitä, kuinka kohtelemme toisiamme ja annamme toisten kohdella itseämme. Pääosassa ovat tunteet ja samalla myös ajallemme ehkä ikävänkin tyypillinen persoonallisuustyyppi. Eksyksissä oleva ja samalla hurmaava, peluri, viettelevä, rajoja uhmaava, itsekeskeinen, haluton sitoutumaan. Henkilö, joka vaeltelee isoissa kaupungeissa tuntien eksistentiaalista tuskaa elämän merkityksettömyydestä. Tyydytys löytyy hetkittäisistä ihmissuhteista ja pinnallisista kohtaamisista. Oman itsensä kohtaamista ja paljastumista toisen edessä paetaan viimeiseen asti. Jos paljastuminen on lähellä, vain sähköposti- tai tekstiviesti ja lähetä-näppäin, ja niin on siivottu liiallista tunnemyrskyä aiheuttava ihminen pois omasta elämästä.

Käsitetaiteilija Sophie Calle (s. 1953) on Ranskan kansainvälisesti tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Callen teoksille on tyypillistä luoda taiteilijan omasta ja myös muiden elämästä fiktiivisiä tarinoita, joiden aiheena ovat usein ihmisen identiteetti ja intimiteetti. Taiteilijan läpimurtoteos Prenez Soin de Vous (Pidä huolta itsestäsi) oli ensimmäistä kertaa esillä Venetsian biennaalissa 2007.

Pidä huolta itsestäsi -näyttely 10.6. saakka Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa. Museo avoinna ti, to, pe klo 11–18, ke klo 11–20 (ilmaiseksi 18–20), la–su klo 11–17. Liput 10 ja 8 e, alle 18- ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi.

Teksti Päivi Balomenos

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.