Heijastimina Jumalan valolle
Yhteinen unelma. Laulajat Anna Hanski (vas.) ja Jukka Leppilampi, seurakuntasihteeri Mia Hagman ja pastori Jukka Valkama ovat mukana toteuttamassa uutta Valon ja ilon messua Meilahden Tuomaankirkossa.

Yhteinen unelma. Laulajat Anna Hanski (vas.) ja Jukka Leppilampi, seurakuntasihteeri Mia Hagman ja pastori Jukka Valkama ovat mukana toteuttamassa uutta Valon ja ilon messua Meilahden Tuomaankirkossa.

Heijastimina Jumalan valolle

Meilahden Tuomaankirkon uudessa messussa on tarjolla valoa ja iloa.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Esko Jämsä

Meilahden kirkon kainalossa, pienessä ja kotoisassa Tuomaankirkon salissa on innostusta ilmassa. Huomenna torstaina, 13. maaliskuuta, kirkossa järjestetään ensimmäinen Valon ja ilon messu. Ajatus messusta lähti liikkeelle viime syksynä, jolloin seurakuntasihteeri Mia Hagman aloitti työnsä Meilahdessa. Mukaan visioimaan tulivat myös pastori Jukka Valkama sekä muusikko Jukka Leppilampi. Vähitellen into levisi laajemmalle, ja nyt vapaaehtoisia messuntekijöitä on mukana noin 25.

– Haaveenani on pitkään ollut musiikkipitoinen arkimessu, jossa ihmisten kokema valo ja ilo moninkertaistuvat yhdessä olemisen ja tekemisen kautta, kertoo idean äiti Mia Hagman.

– Toivon, että messuun tulisi mahdollisimman moninainen joukko, kuin monikulttuurinen uusioperhe, jossa erilaiset ihmiset voisivat täydentää toisiaan, hän maalailee.

Kirkkoon ei kuitenkaan tarvitse saapua iloa ja valoa säteillen. Vähempikin riittää.

– Valo ja ilo tulevat ylhäältä. Niitä ei kenenkään tarvitse puristaa itsestään, vaan saamme olla Jumalan valon heijastimia. On mielenkiintoinen ajatus, että mustassa on kaikki värit, myös ilon keltainen, Jukka Valkama pohtii.

Valon ja ilon messu rakentuu normaalin messukaavan pohjalle, mutta toteutuksessa näkyy vahvasti tekijöiden oma käsiala. Ensimmäisessä messussa liturgina toimii Jukka Valkama ja saarnaa Mia Hagman.

– Kutsumme erityisesti niitä, joista perinteisen messun kieli, kaava ja musiikki tuntuvat vierailta. Haluamme tuoda evankeliumin ilosanomaa esille elämänmakuisesti ja raikkaasti, nykypäivän kielellä, Hagman sanoo.

Jukka Leppilampi laulaa messussa yhdessä vaimonsa Toven kanssa.

– Raamatussa Paavali kehottaa iloitsemaan aina Herrassa. Elämän vaikeuksissa ajatus tuntuu aika rajulta, mutta silti ilo Kristuksessa on mahdollista. Jos pysyttelemme ilon ja valon ulkopuolella, yhteys Jumalaan menee tukkoon, Leppilampi pohtii.

Leppilampi on iloinen siitä, että hän on viime vuosina päässyt esiintymään messuissa yhä useammin.

– On toivoa herättävää huomata, että monissa seurakunnissa tapahtuu tällaista yhteyden etsimistä. Artistina on ollut hienoa, ettei minua kutsuttu vain keikalle vaan myös suunnittelemaan messua.

Pöytä on katettu messussa kahteen kertaan, ensin ehtoollisella ja lopuksi messujatkoilla viereisessä seurakuntasalissa.

– Toiveenamme on, että jatkoilla ihmiset voisivat tutustua toisiinsa ja heistä voisi vähitellen muodostua yhteisö, Valkama sanoo.

Messu rakentuu lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Oman seurakunnan joukoista on löytynyt osaajia kaikkiin messun tarpeisiin.

– Ihmisiä on kutsuttu messutiimiin henkilökohtaisesti. Kaikki ovat ilahtuneet kutsusta ja lähteneet mukaan, Mia Hagman kertoo.

Seurakunnan yhteyksien kautta joukkoon löytyi myös laulaja Anna Hanski, joka esiintyy ensimmäisessä messussa ystävistään koostuvan kuoron kanssa.

– Olen pidemmän aikaa vetänyt muskareita Meilahden seurakunnassa. Oli mielenkiintoista päästä mukaan, sillä tällainen esiintymistilanne on minulle uusi. Kuoromme on syntynyt laulamisen ja yhdessä tekemisen ilosta, joten se antaa minulle valtavasti messun teemaan liittyviä asioita, Anna Hanski kertoo.

Hän haluaa musiikin kautta tuoda messuun toivon viestiä ja kansainvälisiä sävyjä.

– Tämänhetkisessä epävarmassa maailmantilanteessa tuntuu tärkeältä välittää viestiä hyvyydestä. Erityisesti nyt tarvitaan valoa ja iloa.

Jatkossa Valon ja ilon messu aiotaan järjestää noin kerran kuussa. Tämän kevään aikana messu pidetään kolme kertaa.

– Tarkoituksenamme on luoda täydennystä Helsingin messuvalikoimaan, jotta jokaiselle olisi tarjolla jotakin. Toivon, että messustamme tulisi osa suurempaa unelmaa kristittyjen yhteydestä pääkaupunkiseudulla, Mia Hagman sanoo.

Hänen mukaansa tulevat messut muotoutuvat tekijöidensä mukaisiksi. Messuihin tarvitaan ihmisiä muun muassa vastaanottamaan tulijoita, soittamaan, laulamaan ja esirukoilemaan sekä huolehtimaan tekniikasta ja keittiötehtävistä.

– Tarvitsemme vapaaehtoisia, mutta enemmänkin haluan etsiä sitä, mitä hyvää heidän elämäänsä voi tulla messun luomisen kautta. Antamisen ja saamisen pitää olla tasapainossa. Hagman sanoo.

Lisätietoja messusta ja vapaaehtoisten tehtävistä saa Mia Hagmanilta, mia.hagman@evl.fi. Valon ja ilon messun löydät myös Facebookista.

Valon ja ilon messu torstaisin 13.3., 10.4. ja 15.5. kello 19 Meilahden Tuomaankirkossa, Pihlajatie 16.

Jaa tämä artikkeli: