null Heikoimpien tukena

Puheenvuorot

Heikoimpien tukena

Kun köyhimpiä autetaan siellä, missä he asuvat, heidän ei hengissä säilyäkseen tarvitse lähteä kotiseudultaan.

Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto päätti viime viikolla yksimielisesti, että seurakuntayhtymän lähetystyöhön ja kansainväliseen diakoniaan osoittama määräraha säilytetään runsaana 2,9 miljoonana eurona. Tämä on konkreettinen kannanotto kaikkein heikoimpien puolesta, kun taas Suomen hallitus on ilmoittanut vähentävänsä kansainväliseen apuun osoitettavia varoja yli 40 prosenttia.

Kirkon yhteisövero poistuu ensi vuoden alusta. Sen tilalle tuleva valtion budjettiin otettava määräraha yhteiskunnallisten palvelujen korvaamiseksi Helsingin seurakuntayhtymälle on 4,5 miljoonaa euroa pienempi. Kansainvälisen avun osuus nousee siis kolmesta neljään prosentiin seurakuntayhtymän niukkenevasta budjetista.

Tämän summan lisäksi seurakunnat tukevat kolehdein ja yksityishenkilöiden lahjoituksin valitsemiaan ulkomaisia kohteita vielä 2,8 miljoonalla. Kansainvälisen avun yhteissumma on siis noin 5,7 miljoonaa euroa.

 

Kansainvälisen avun osuus nousi kolmesta neljään prosenttiin seurakuntayhtymän budjetista.”

 

Seurakuntayhtymä on valinnut avun välittäjiksi Suomen lähetysseuran, Kirkon ulkomaanavun ja Suomen pipliaseuran, jotka ovat luvanneet kunnioittaa kaikkien vähemmistöjen oikeuksia.

Suomen lähetysseura on yli 150 vuoden ajan julistanut evankeliumia, kehittänyt koulutusta ja tehnyt terveydenhoitotyötä sekä edistänyt ihmisoikeuksia kehittyvissä maissa. Se on rakentanut kirkkoja, kouluja, sairaaloita ja klinikoita, ja kasvattanut työhön tuhansittain ammattilaisia.

Kirkon ulkomaanapu tunnetaan muun muassa naisten yrittäjyyden tukemisesta ja perheiden elannon takaamisesta sekä koulurakennusprojekteista katastrofien runtelemissa maissa. Pipliaseura puolestaan aloittaa raamatunkäännöstyönsä usein kirjakielen luomisesta, mitä kautta mahdollistuu lukutaito-opetus ja ihmisten pääsy opiskelemaan.

Kun köyhimpiä autetaan siellä, missä he asuvat, heidän ei hengissä säilyäkseen tarvitse lähteä kotiseudultaan.

Myös kotimaassa toki autetaan. Seurakuntayhtymä paikkaa paikkaa yhteiskunnan turvaverkkoja avustamalla helsinkiläisiä 6,5 miljoonalla eurolla. Auttaminen on henkistä ja hengellistä tukea, ruoka-apua ja muita taloudellisia avustuksia.

Kaikessa tässä ovat mukana Helsingin seurakuntien jäsenet maksamalla kirkollisveronsa ja valitsemalla asiantuntevat valtuutetut asioitaan hoitamaan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.