null Heli jäi kirkkoon toistaiseksi

Ei pulmaa seksuaalisuudesta. Heli Yli-Räisänen haluaa nähdä tulevaisuudessa kirkon, jossa seksuaalisuudesta ei tehdä moraalista ongelmaa. Kuva: Esko Jämsä

Ei pulmaa seksuaalisuudesta. Heli Yli-Räisänen haluaa nähdä tulevaisuudessa kirkon, jossa seksuaalisuudesta ei tehdä moraalista ongelmaa. Kuva: Esko Jämsä

Heli jäi kirkkoon toistaiseksi

Kirkosta erotaan ennen muuta vastalauseeksi sen vanhoillisuudelle.

Kirkon virallinen suhtautuminen samaa sukupuolta olevien parisuhteeseen on puhuttanut alkuvuodesta. Kun piispat antoivat tuolloin kannanottonsa parisuhteiden siunaamisesta, päivän eroluvut nousivat Eroa kirkosta -palvelun tilastoissa 45:stä 116:een.

Teologi Heli Yli-Räisänen asetti jo pitkään harkitsemansa kirkosta eroamisen rajapyykiksi arkkipiispan vaalit. Tasa-arvon ja solidaarisuuden nimissä hän on valmis eroamaan kirkosta.

– Päätin erota, jos konservatiivien Miikka Ruokanen valitaan. Kun näin ei käynyt, pitää keksiä uusi syy, hän hymyilee.

Yli-Räisänen seuraa muuttuvatko asiat arkkipiispa Kari Mäkisen aikana, ja punnitsee taas jäsenyyttään. Hän toivoo, että kirkko siunaisi tulevaisuudessa rekisteröidyt parisuhteet. Myös naispappeuskähinöiden pitäisi loppua:

– Ihannekirkossani seksuaalisuus ei olisi moraalinen ongelma. Sukupuolikaan ei olisi pääasiallinen ihmisiä erottava tekijä, kuten se nyt tuntuu olevan. Kirkko voisi olla sellainen, että jokainen saisi olla oma itsensä.


Helsinkiläinen copywriter Lissu Moulton liittyi kirkkoon neljä vuotta sitten, kun häntä pyydettiin sylikummiksi. Hän erosi kirkosta helmikuussa piispainkokouksen homolinjauksen jälkeen. Piispojen mukaan homoparien puolesta voidaan rukoilla mutta heidän liittoaan ei saa siunata.

– Minulla on homo- ja lesboystäviä. Tuntui ristiriitaiselta kuulua kirkkoon ja olla samaan aikaan heidän ystävänsä, hän sanoo.

Moultonin mielestä kirkko on tehnyt homokysymyksestä liian ison asian. Jokaisella pitäisi olla oikeus mennä naimisiin ja saada lapsia.

– Kirkko ei hyväksy sitä, ja se on minulle niin iso ongelma, etten halua kuulua sellaiseen kerhoon, Moulton sanoo.

Heli Yli-Räisäsen mielestä kirkkoon kuuluminen ei ole hengellinen, vaan poliittinen ja yhteiskunnallinen valinta. Hän arvostaa erityisesti kirkon tekemää sosiaalityötä. Kristillisyys ja kirkko ovat monelle tärkeitä, mutta ihminen ei tarvitse instituutiota ollakseen hengellinen tai jumalasuhteessa, Yli-Räisänen puntaroi.

Video– En odota kirkon muuttuvan minua varten. Jos menisin naimisiin, niin tuskin haluaisin kirkollista vihkimistä tai siunaamista rekisteröidylle parisuhteelleni tai avioliitolleni.

Lissu Moulton on hyvillään siitä, että kirkossa on myös niitä, jotka ajavat homoseksuaalien asiaa. Hän toivoo, että uudistusmieliset saavat muutosta aikaan.

– En tiedä, miten olisin voinut vaikuttaa kirkon sisällä. Kirkosta eroaminen on hyvä keino osoittaa mieltä.

 

Kirkosta eroaminen on selvästi vähentynyt kahden vuoden takaisista huippuluvuista, vaikka julkisuudessa esiintyvät kiistat lisäävätkin eroamisia hetkellisesti.

Noin 90 prosenttia eroajista jättää kirkon vapaa-ajattelijoiden Eroa kirkosta -palvelun kautta. Palvelu pitää tarkkoja tilastoja eronneiden määrästä. Niiden mukaan vuonna 2008 maaliskuun loppuun mennessä kirkosta oli eronnut 11 611 ihmistä, viime vuonna vastaava luku oli 8 357. Tänä vuonna luku jää noin 6 700:aan.

Kirkon ympärillä käytävä julkinen keskustelu aiheuttaa eroluvuissa nousupiikkejä. Huimin piikki oli helmikuussa 2008, jolloin Eroa kirkosta -palvelu juhli sitä, että sen kautta kirkosta oli eronnut jo 100 000 suomalaista.

Sanoma meni mediassa kritiikittä läpi ja syntyi käsitys, että nuori ikäluokka on kokonaan jättämässä kirkon. Tuolloin yhtenä päivänä kirkon jätti lähes tuhat ihmistä, kun edellisenä päivänä lähtijöitä oli ollut vain 65.

Suurimmat eroluvut ovat loppuvuodesta, mutta myös tammikuussa luvut ovat muuta vuotta korkeammat. Normaalikuukausina kirkon jättää päivittäin noin 30–70 ihmistä.

Kirkon jättää päivittäin 30–70 ihmistä.

 

Tämän vuoden helmi-maaliskuun kirkollinen kiistely samaa sukupuolta olevien parisuhteista on aiheuttanut eropiikkejä. Jopa yksittäiset tv-ohjelmat voivat vilkastuttaa kirkosta eroamisessa selvästi. Kun Sanansaattaja-lehden päätoimittaja Hannu Kippo ja rovasti Liisa Tuovinen väittelivät Tv 1:n A-talkissa homoparien siunaamisesta, kirkosta erosi ohjelman aikana 60 ihmistä ja koko päivän eroluku oli 125, kun se edellisenä päivänä oli ollut vain 61.

Myös arkkipiispan valinta aiheutti eropiikin. Edellisenä päivänä eroajia oli 55, mutta arkkipiispan valintapäivänä heitä oli133. Nousun eroluvuissa aiheuttivat myös Marja-Sisko Aallon ero kirkkoherran virasta ja Luther-säätiön piispan vihkiminen.

Riitely naispappeudesta on hiertänyt kirkkoa vuosikymmeniä. Sen putkahtaminen muodossa tai toisessa julkisuuteen aiheuttaa aina lisää kirkosta eroamisia. Kiista samaa sukupuolta olevien parisuhteista uhkaa muodostua vastaavaksi kestoaiheeksi, joka tuo kirkolle jatkuvaa kielteistä julkisuutta.

Ongelma ei ole kirkolle yksinkertainen. Kirkosta eroaa paljon niitä, jotka pitävät sitä liian vapaamielisenä omista periaatteistaan luopujana. Kirkosta eroaa myös niitä, jotka eivät voi ymmärtää kirkon ihmisten vanhoillisuutta.

Selvästi enemmän lähtijöissä on niitä, jotka pitävät kirkkoa liian vanhoillisena.

Teksti: Katri Saarela ja Seppo Simola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.