null Helluntaille oma leivos

Nunnan tuhnu. Restonomit Konsta Koistinen (vasemmalla) ja Jouni Lindblad esittelevät helluntaileivosta. Miehet suunnittelivat lopputyönään kahvileivät neljälle kirkkopyhälle.

Nunnan tuhnu. Restonomit Konsta Koistinen (vasemmalla) ja Jouni Lindblad esittelevät helluntaileivosta. Miehet suunnittelivat lopputyönään kahvileivät neljälle kirkkopyhälle.

Helluntaille oma leivos

Konsta Koistinen ja Jouni Lindblad suunnittelivat opinnäytetyönään Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa neljä kirkkovuosileivonnaista. Helluntaileivos eli raparperitäytteinen tuulihattu juhlistaa kirkon syntymäpäivää ja kuvastaa Pyhän Hengen keveyttä. Tuulihattu saa ajankohdan liturgisen värin mukaisen punaisen sokerikuorrutuksen.

– Tuulihatulla on myös ranskankielinen nimi pet de nonne eli nunnan tuhnu, joten etymologia sopii hyvin helluntaihin, Koistinen naurahtaa.

http://www.youtube.com/watch?v=0RDygkk9Nv8&feature=youtu.be

Adventti maistuu restonomien kehittämissä leivonnaisissa valkosuklaalta, kardemummalta ja mantelilta. Laskiaissunnuntain leivos on puolestaan vihreäväritteinen pistaasibaklava. Pääsiäisleivokseksi he suunnittelivat väreiltään valkokultaisen suklaahunajatartaletin, jota koristaa kristusmonogrammi.

– Mietimme, että pyhät leivokset jakautuisivat tasaisesti kirkkovuoteen ja niissä olisi huomioitu kunkin ajankohdan liturgiset värit.

Restonomit toivovat, että heidän suunnittelemistaan leivoksista muodostuisi seurakunnissa uusi perinne, joka leviäisi ympäri Suomea. Tulevan helluntain kirkkokahveilla uusia leivoksia tarjoillaan ainakin Olarin seurakunnassa Espoossa.

Outi Ikonen
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.