Helsingin pelastus
Kuva: Marko Leppänen

Kuva: Marko Leppänen

Helsingin pelastus

Laskeva aurinko muodostaa haloilmiön, oudon pilarin. Se näyttää kaupungin yllä kuin liekiltä tai valokeilalta, mikä sopii tunnelmaan. On kavuttu Käpylän Taivaskalliolle, yhdelle 70 vuoden takaisten suurpommitusten näyttämölle.

Koiranulkoiluttajat partioivat tasaista lakea, jota hallitsee joukko betonisia tykkiasemia. Yksi 76-millinen Bofors on muistona alustallaan. Tänne oli sijoitettu ilmatorjuntapatteri ”Taivas”, kun Helsinki kohtasi vaarallisimman hetkensä sitten vuoden 1713 polttamisen. Stalin oli päättänyt lannistaa Suomen tuhoamalla sen pääkaupungin. Ensimmäinen terrorin yö oli 6.–7.2.1944 ja seuraavat kaksi kymmenen päivän välein, keskimäärin 700 koneella.

Ilmatorjuntamme oveluutena oli sulkutuli, viholliskoneiden eteen ammuttu valtava räjähdysseinämä. Sen leimauksia voimistettiin ammusten magnesium- ja alumiinijauheella. Häikäistyinä ja paniikissa 95 prosenttia pommittajista pudotti lastinsa kaupungin ulkopuolelle. Valintaan kannusti, ettei poistujia enempi ammuttu. Stadin pelasti siis taivaallinen valoshow. Tosin myös Vuosaaressa poltetuilla kokoilla, valekaupungilla, oli osansa.

”Taivarin” rauhaisampaan talvitoimintaan on kuulunut hyppyrimäki, pujottelua ja jäädytetty kelkkamäki. Pisin perinne on ollut Lions-klubin laskiaiset. Tänä vuonna ne pidetään 57. kerran, sunnuntaina 2.3.

Marko Leppänen
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi.

Tekstiä päivitetty tykkimallin osalta 10.2.

Jaa tämä artikkeli: