Helsingin seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi vilkkaana
Seurakuntavaaleissa äänestettiin ennakkoon muun muassa Narinkkatorilla. Kuva: Pekko Vasantola

Seurakuntavaaleissa äänestettiin ennakkoon muun muassa Narinkkatorilla. Kuva: Pekko Vasantola

Helsingin seurakuntavaalien ennakkoäänestys päättyi vilkkaana

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys oli Helsingissä vilkasta, vaikka ihan neljän vuoden takaiseen äänimäärään ei vielä yllettykään.

Teksti Sirpa Patronen
Kuva Pekko Vasantola

Ennakkoäänestyksen päätyttyä perjantaina 31.10. lähes 17 800 henkilöä on käyttänyt äänioikeuttaan Helsingin seurakuntien äänestyspaikoissa. Tulos laski hieman verrattuna edellisvaalien ennakkoäänestysmäärään, neljä vuotta sitten ennakkoääniä kertyi lähes 21 000. Kahdeksan vuotta sitten ennakkoon äänestäneitä oli vajaa 9 400.

Viime vaaleissa noin puolet äänistä annettiin vasta varsinaisena äänestyspäivänä. Tällä viikolla ennakkoon äänestäneistä oli 16 700 helsinkiläisiä. Luvussa eivät näy ne, jotka äänestivät muualla kuin Helsingissä. Ennakkoäänestää sai missä päin Suomea tahansa. Vilkkain ennakkoäänestyspäivä oli keskiviikko, jolloin 4740 antoi äänensä.

Vilkkaimmin Helsingissä äänestettiin ennakkoon kauppakeskuksissa. Kampin Narinkkatorilla, Kannelmäen kauppakeskus Kaaressa, Malmintorilla ja Itiksessä antoi äänensä kolmannes kaikista ennakkoäänestäjistä. Parissa seurakunnassa, Lauttasaaressa ja Vuosaaressa, ennakkoääniä annettiin nyt edellisvaaleja enemmän.

Vuosaaressa oli muun muassa ilmoiteltu vaaleista paikallismediassa ja ennakkoäänensä saattoi antaa kolmena päivänä paikallisessa kauppakeskuksessa, aiemmin kauppakeskusäänestys oli vain yhtenä päivänä. Hyvään tulokseen myös Lauttasaaressa päästiin aktiivisella vaalityöllä.

– Viime vaaleissa suurin osa käytti äänensä vasta itse vaalipäivänä. Meillä on neljä hyvää listaa ja 43 ehdokasta. Kannattaa käyttää ääntänsä 9.11., kannustaa Vuosaaren kirkkoherra Jussi Mäkelä.

Varsinainen äänestyspäivä on isänpäivänä sunnuntaina 9.11. Äänestysaika on sunnuntaina kello 11–20, ja äänestää voi oman seurakuntansa äänestyspaikassa, joka on yleensä seurakunnan pääkirkko. Seurakuntavaalien epävirallinen tulos julkistetaan sunnuntai-iltana 9.11. Helsingin seurakuntien vaalisivuilla helsinginseurakunnat.fi/vaalit ja Kirkko & kaupungin verkkolehdessä www.kirkkojakaupunki.fi sekä keskiviikkona 12.11. ilmestyvässä Kirkko & kaupungin paperilehdessä.

Verkkosivuilla helsinginseurakunnat.fi/vaalit on lisätietoa seurakuntavaaleista Helsingissä ja vaalikone äänestäjien avuksi löytyy osoitteiden mtv3.fi/seurakuntavaalit ja seurakuntavaalit.fi kautta. 95 prosenttia helsinkiläisistä seurakuntavaalien ehdokkaista on vastannut vaalikoneen kysymyksiin.

Helsingin seurakuntavaaleissa 18 suomenkielisen ja kolmen ruotsinkielisen seurakunnan luottamustehtäviin on ehdolla yhteensä 669 henkilöä. Seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet Helsingin seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoihin vuosiksi 2015–2019.

Helsingin seurakuntavaaleissa äänioikeutettuja on noin 303 000 seurakuntien jäsentä.

Jaa tämä artikkeli: