null Helsingin seurakuntien maallikkopäättäjiltä tukea homoparien kirkkohäille

Saavatko mies- ja naisparit toisensa kirkossa? Keskustelua samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä käydään kirkossa kiivaasti. Kuva: Thinkstock

Saavatko mies- ja naisparit toisensa kirkossa? Keskustelua samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä käydään kirkossa kiivaasti. Kuva: Thinkstock

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntien maallikkopäättäjiltä tukea homoparien kirkkohäille

Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsenistä lähes puolet on ilmoittanut tukevansa pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. He myös kannustavat seurakuntia antamaan tilojaan kaikkien hääparien juhliin.

42 helsinkiläistä kirkkovaltuutettua (46 %) on allekirjoittanut Paavalin seurakunnan esimerkin innoittamina spontaanin vetoomuksen. Kannanotto ei ollut torstaisen kokouksen asialistalla.

Allekirjoittajat ilmoittavat tukevansa pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Valtuutetut myös kannustavat seurakuntia ilmaisemaan selvästi, että heidän tilansa ovat käytettävissä kaikkien hääparien juhliin.

Helsingin yhteiseen kirkkovaltuustoon kuuluu 91 jäsentä, ja se on Suomen suurimman seurakuntayhtymän eli Helsingin seurakuntien ylin päättävä elin. Kokouksessa kaikista valtuutetuista oli paikalla 76. Kirkkovaltuustossa on edustajia jokaisesta Helsingin seurakunnasta, joten myös vetoomuksen allekirjoittajia on lähes kaikista seurakunnista ympäri kaupunkia.


Tuenilmaus papeille ja seurakunnille

”Paavalin seurakunnan vetoomus kirkon ylimmille päättäjille herätti ajatuksen, että myös valtuutetut ylimmän päättävän elimen jäseninä voisivat ilmaista tukensa niille seurakunnille ja papeille, jotka ensi maaliskuun alussa päättävät kohdella kaikkia seurakunnan jäseniä yhdenvertaisesti”, kertoo yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kaisa Raittila, joka on kannanoton allekirjoittaneiden joukossa.

Keskustelua asiasta käytiin erityisesti Tulkaa kaikki -ryhmän valtuutettujen keskuudessa ennen kokousta. Valtuutetuista Veronica Saarela kirjoitti keskustelun pohjalta kannanoton tekstin. Kannanotossa kirkkovaltuuston jäsenet sanovat:

”Me allekirjoittaneet Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsenet haluamme ilmaista tukemme rakkaudelle ja yhdenvertaisuudelle avioliittolain muuttuessa ensi vuoden maaliskuussa. 1.3.2017 jälkeen ei ole juridisia esteitä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle myös kirkollisesti.

Kannustamme seurakuntaneuvostoja ja kirkkoherroja ilmaisemaan selkeästi, että seurakuntien tilat ovat tasapuolisesti kaikkien avioparien käytettävissä hääjuhliin. Iloitsemme niistä lukuisista papeista, jotka ovat valmiita vihkimään avioliittoon kaikki pariskunnat puolisoiden sukupuolesta riippumatta ja toivomme heidän esimiestensä tukevan heitä."


Keskustelua käytiin rauhallisesti

   Kaisa Raittila

”Keskustelu oli rauhallinen ja käytiin siinä yhteisessä ymmärryksessä, että suhtautuminen homoseksuaalisuuteen jakaa salia. Puheenvuoroissa todettiin, että laillista estettä saman sukupuolisten parien vihkimiseksi myös kirkossa ei ensi maaliskuun alussa ole”, Raittila sanoo.

Raittilan mukaan pidettiin myös tärkeänä sallia kaikille papeille omantunnonvapaus joko vihkiä tai olla vihkimättä. Kokouksessa mukana olleen varavaltuutettu Liina Länsiluodon mukaan keskustelua käytiin myös sekä Raamatun tulkinnoista että kirkkokäsikirjan ohjeistuksesta.

”Omasta mielestäni oleellista on kirkon sanoma rakkaudesta ja yhdenvertaisuudesta, se, että kirkko todella kuuluu kaikille. Kirkon ovien avaaminen kaikille aviopareille vihkitilaisuuksia varten on konkreettinen tapa osoittaa tämä”, Länsiluoto sanoo.


"Rakkauden sanoman tulisi kuulua"

Valtuutettuja oli kokouksessa alun perin 76, joista jokunen poistui kesken kokouksen. Kannanilmaus kiersi salissa kokouksen aikana. Jotkut valtuutetuista halusivat nimensä lisättäviksi jälkikäteen, vaikka eivät olleet päässeet kokoukseen.

Kannanoton taustalla on kirkon piirissä käyty keskustelu siitä, miten evankelis-luterilainen kirkko ohjeistaa pappeja avioliittojen siunaamisista ja avioliittoihin vihkimisistä lain voimaantulon jälkeen. Kirkon valtakunnallisesta ohjeistuksesta päättää piispainkokous ja kirkolliskokous. Paikalliset seurakunnat päättävät tilojensa käytöstä.

”Kirkkolaissa tai -järjestyksessä ei mainita avioliittoon vihittävien sukupuolesta. Tasa-arvoisuuden ja rakkauden sanoman tulisi kuulua voimakkaasti ja näkyä kirkon arjessa. Kirkon tulisi kuulua kaikille myös avioliittoon vihkimisen tilana”, sanoo Raittila.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.