null Helsingin uskonnollinen kenttä monimuotoistuu

Helsingin uskonnollinen kenttä monimuotoistuu

Kirkon tutkimuskeskuksen vuotta 2008 koskevan kartoituksen mukaan Helsingin uskonnollisten yhteisöjen määrä kaksinkertaistui kahdessakymmenessä vuodessa. Yhteisöjä oli 234. Niistä 155 oli kristillisiä tai kristillistaustaisia ja 79 ei-kristillisiä.

Kristillistä kenttää hallitsevat luterilaisten seurakuntien ja herätysliikkeiden lisäksi vapaat suunnat ja uuskarismaattisuus.

New age -yhteisöjä ja länsimaisia esoteerisia yhteisöjä oli 32. Yhdessä ne olivat suurin ei-kristillinen ryhmä. Kristinuskon vaikutusta on myös kristillisten ja kristillistaustaisten yhteisöjen ulkopuolella. Suomessa monet esoteeriset yhteisöt ja new age -yhteisöt ovat melko kristillisvaikutteisia. Islamilaisia, buddhalaisia ja uushindulaisia yhteisöjä oli kokonaismäärästä noin kuusi prosenttia kutakin.

– Vaihtoehtoiseen henkisyyteen voidaan lukea kaikki ei-kristilliset yhteisöt islamia ja juutalaisuutta lukuun ottamatta. Esoteeristen yhteisöjen lisäksi näitä ovat esimerkiksi uuspakanuus ja monet buddhalaiset yhteisöt. Näin määriteltynä vaihtoehtoinen henkisyys käsittää yli 80 prosenttia ei-kristillisestä kentästä, arvioi tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg Kirkon tutkimuskeskuksesta.

Sohlbergin mukaan mikään tietty ei-kristillinen suuntaus ei ole valloittamassa Helsinkiä, mutta uskonnollisuuden kirjo jakautuu useisiin pieniin ryhmiin. Ei-kristilliset perinteet näyttävät muokkaavan uskonnollista maisemaa yhä enemmän.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.