null Helsinki haluaa karsia rajusti omaishoitajien määrää ja tukia

Puheenvuorot

Helsinki haluaa karsia rajusti omaishoitajien määrää ja tukia

Helsinki aikoo karsia omaishoitajien määrää ja alentaa heidän palkkioitaan rankalla kädellä ja äärimmäisen vähällä tiedotuksella. Tämä liittyy tukiluokkien "harmonisointiin" ja "uudistamiseen" koko pääkaupunkiseudulla.

Muutos on valmisteltu suuressa hiljaisuudessa ja lanseerattu suorastaan häpeällisen propagandistisesti. Se on kuitenkin aiheuttanut paljon pelkoa, jopa kauhua, sadoissa omaishoitajaperheissä ympäri pääkaupunkiseutua. Vaivalla ja suurella byrokratialla neuvotellut sopimukset puretaan ja huonommat sopimukset sanellaan tilalle.

Erityisesti tiukennetut kriteerit iskevät vammaisten lasten perheisiin. Kuten omaamme. Meidän 7-vuotias autistipoikamme ei puhu. Hän käyttää vaippoja, eikä hänellä ole vaarantajua (häntä ei käytännössä voi jättää yksin hetkeksikään), mutta hän käy tosiaan säännöllisesti erityiskoulua, minkä vuoksi tukea karsitaan. Ex-vaimoni käy ilmeisesti liikaa töissä ja minä puolestani osallistun liikaa poikamme hoitamiseen. Eli tukemme saattavat kadota kokonaan.

Yksikään poliitikko tai korkea virkamies ei ole uskaltanut astua esiin keskustelemaan asiasta tuensaajien kanssa. Ilmeisesti vaalien läheisyys on tehnyt asiasta hieman epämukavan.

Jotkin säästötoimet ovat niin typeriä, ettei niitä edes harkita: ei säästetä esimerkiksi vesijohtoverkon ylläpidossa. Mutta "säästetään" uupuneista omaishoitajista ja heidän hoidettavistaan. Sopii miettiä, miten paljon "säästöä" tulee, kun omaishoitajien väheneminen ja jäljelle jäävien uupumus lisäävät painetta moninkertaisesti kalliimmissa sote-palveluissa.

Helsinkiläisen autistipojan isä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.