null Helsinkiläisehdokkaat ovat avarakatseisia

Grafiikka: Toni Brantberg

Grafiikka: Toni Brantberg

Helsinkiläisehdokkaat ovat avarakatseisia

Vaalikoneen vastausten perusteella valtaosa helsinkiläisistä seurakuntavaaliehdokkaista kannattaa homoliittojen kirkollista vihkimistä tai siunaamista.

Vaalikoneen vastausten perusteella helsinkiläiset seurakuntavaaliehdokkaat ovat avaramielistä väkeä. Yhteensä 81 prosenttia vaalikoneen kysymyksiin vastanneista helsinkiläisehdokkaista kannattaa joko homoparien vihkimistä avioliittoon, heidän liittonsa kirkollista siunaamista tai liiton puolesta rukoilemista.

Homoasenteet ovat pääkaupungissa myönteisempiä kuin keskimäärin muualla valtakunnassa, jossa 72 prosenttia ehdokkaista oli tätä mieltä.

Helsinkiläisistä ehdokkaista 62 prosenttia kannattaa homoparien vihkimistä tai siunaamista, kun valtakunnallisesti 48 prosenttia ehdokkaista olisi valmis samaan.

Helsinkiläisistä ehdokkaista 84,2 prosenttia vastasi kysymyksiin määräajassa, joten yhteensä 637 ehdokkaan mielipiteet on näin kartoitettu. Vaaleissa valitaan yhteensä 391 luottamushenkilöä Helsingin seurakuntien luottamuselimiin.

Video

Homomyönteisimpiä kantoja Helsingissä esittivät niin naiset kuin miehetkin. Valtaosa nuorista oli homojen oikeuksien parantamisen kannalla. Odotetusti homomyönteisimmät ehdokkaat löytyvät Tulkaa kaikki -liikkeen ehdokaslistoilta.

Homokielteisimmät ehdokkaat löytyvät Oulunkylän Perusarvojen puolesta -listalta, jonka kaikki vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat eivät halua edes rukoilla homoliittojen puolesta. Samoin Malmin seurakunnan Yhteistyötä kirkon parhaaksi -ehdokaslistalla kolme pitää homoutta syntinä, yksi eheyttäisi homot heteroiksi ja kolme ei rukoilisi heidän liittojensa puolesta.

Myöskään Kannelmäessä Yksi, pyhä, yhteinen -ehdokaslistan seitsemästä ehdokkaasta viisi ei rukoilisi homoliittojen puolesta.

 

Raamattunäkemykseltään valtaosa ehdokkaista suhtautuu Raamattuun liberaalisti. Heidän mielestään kirkon tulisi olla nykyistä joustavampi ja korjata käsityksiään uuden tiedon valossa. Ainakin Tulkaa kaikki -liikkeen, Yhteinen Meilahti -listalla sekä demarien, kokoomuslaisten ja nuorten listoilla tämä näkyy selvästi.

Konservatiivisuutta löytyy myös pääkaupungista, sillä yli kolmannes vastanneista oli sitä mieltä, että kirkon tulisi olla nykyistä uskollisempi Raamatulle ja omalle opilleen. Tosin moni liberaalikin ilmoittaa, että pitäisi olle uskollisempi Raamatun sanomalle oikein tulkittuna.

 

Naispappeuson helsinkiläisille ehdokkaille itsestään selvyys. Yksittäisiä naispappeuden vastustajia löytyy muutamilta listoilta. Varsinaisia naispappeuden vastustajia löytyy Oulunkylän Perusarvojen puolesta -listalla, jossa kaikki viisi vastannutta vastustavat naispappeja. Kallion Sanoista tekoihin -listalla, Malmin Avoin Seurakunta -listalla, ja Yhteinen Haaganne -listalta löytyy jokaiselta kaksi ehdokasta, jotka vastustavat naispappeutta.

 

Puoluekannoiltaan ehdokkaat ovat pääosin sitoutumattomia. Reilusti yli kolmannes ilmoittaa, ettei koe minkään puolueen aatemaailmaan itselleen läheiseksi. Viime viikkoina TV2:n homoillan jälkeen julkisuudessa olleen kristillisdemokraattien puolueen kokee itselleen läheiseksi vain viisi prosenttia ehdokkaista. Kokoomuslaiset, sosialidemokraatit ja vihreät ovat puolueina varsin tasavahvoja ehdokkaiden joukossa.

 

Herätysliiketaustoiltaan ehdokkaat ovat varsin neutraaleja. Yli puolen ehdokkaista ei koe läheiseksi mitään herätysliikettä. Naispappeuden hyväksyvää ja homomyönteisyyttä osoittanut herännäisyys on suurin yksittäinen herätysliike ehdokkaiden joukossa.

Herätysliikkeet jakaantuvat listoille varsin tasaisesti. Oikeastaan vain Malmin seurakunnan Yhteistyötä kirkon parhaaksi -listalla vaalikoneeseen vastanneista kahdeksasta viisi ehdokasta ilmoittaa lestadiolaisuuden itselleen läheiseksi. Kolme muuta ovatkin sitten evankeelisia. Heitä yhdistää tiukahko kanta homoseksuaaleihin.

Myös Oulunkylän Perusarvojen puolesta -listan kaikki viisi vaalikoneessa esiintyvää ehdokasta kokevat lestadiolaisuuden itselleen läheiseksi.

Vaalikone löytyy netistä osoitteesta: seurakuntavaalit.fi/vaalikone.

Tommi Sarlin

Ennakkoäänestys käynnissä

Kampin Narinkkatorille tuodussa vaalikontissa on helppo äänestää seurakuntavaaleissa. Ennakkoon voi äänestää tämän viikon perjantaihin saakka. Äänestää voi muun muassa lukuisissa kauppakeskuksissa, kauppojen yhteydessä, oppilaitoksissa ja kirkkoherranvirastoissa.

Äänestäjille on lähetetty vaalikirje. Munkkivuoren ja Roihuvuoren vaalikirjeiden mukana on mennyt joitakin virheellisiä ehdokasesitteitä. Vääränlaisen esitteen saaneita pyydetään ottamaan yhteyttä omaan kirkkoherranvirastoon, josta saa oikeanlaisen esitteen. Vaalin järjestäjät pahoittelevat tapahtunutta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.