null Helsinkiläisiä ehdolla aiempaa enemmän

Ensimmäinen kerta. Ehdokkaiksi etsittiin erityisesti nuoria, sillä 16 vuotta täyttäneillä on ensi kertaa äänioikeus seurakuntavaaleissa.

Ensimmäinen kerta. Ehdokkaiksi etsittiin erityisesti nuoria, sillä 16 vuotta täyttäneillä on ensi kertaa äänioikeus seurakuntavaaleissa.

Helsinkiläisiä ehdolla aiempaa enemmän

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime viikolla. Vaalit pidetään marraskuun alussa, ja ehdokkaita on Helsingissä hieman enemmän kuin neljän vuoden takaisissa vaaleissa oli.

Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa on ehdokkaita 411, kun neljä vuotta sitten heitä oli 368. Seurakuntaneuvostojen vaaliehdokkaita on yhteensä 789. Heistä naisia on 56,7 ja miehiä 43,2 prosenttia.

Marraskuun seurakuntavaaleja on markkinoitu nuorisovaaleina, sillä 16-vuotiailla on ensi kertaa äänioikeus. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on erityisen paljon Herttoniemessä, Oulunkylässä, Tuomiokirkossa ja Vuosaaressa. Yhteiseen kirkkovaltuustoon heitä pyrkii 53 ja seurakuntaneuvostoihin 114.

Puoluepoliittisia listoja ei Helsingissä juurikaan näy. Sosiaalidemokraattien perustamia listoja on kuudessa seurakunnassa ja kokoomuslaisten kolmessa. Kirkkopoliittisesti kantaa ottavalla Tulkaa kaikki -liikkeellä on ehdokaslistoja seitsemässä seurakunnassa.

Helsingin kolmessa ruotsinkielisessä seurakunnassa vaali-innostus kasvoi hieman. Valtuustoon pyrkii 16 ja seurakuntaneuvostoihin 69 ehdokasta.

Video

Helsingissä on ensi vuoden alusta alkaen 18 suomenkielistä seurakuntaa. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan yhteensä 91 jäsentä, suomenkielisistä seurakunnista 80 ja ruotsinkielisistä 11. Lisäksi jokaiselle seurakunnalle valitaan seurakuntaneuvosto.

Ulla Lötjönen

Vaalikirje tulee joka kotiin

Jokainen Helsingin seurakuntien jäsen saa lähipäivinä postia. Kotiseurakunta ilmoittaa kirjeitse äänioikeudesta, ennakkoäänestyksestä sekä varsinaisista vaalipäivistä. Ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikon maanantaina 1.11. ja kestää perjantaihin 5.11. asti. Vaali on isänpäivänä 14.11. ja maanantaina 15.11.

Uutta on se, että kirjeen mukana tulee kuvallinen yhteisesite oman seurakunnan kaikista ehdokkaista. Vaalissa äänestetään kahdella erivärisellä lipulla, yhtä ehdokasta oman seurakunnan seurakuntaneuvostoon ja toista ehdokasta yhteiseen kirkkovaltuustoon. Moni on ehdolla molempiin luottamuselimiin, mutta eivät kaikki.

Helsinkiläiset pääsevät äänestämään ennakkoon muun muassa kaikissa kirkkoherranvirastoissa sekä neljässä suuressa kauppakeskuksessa. Luettelo ennakkoäänestyspaikoista löytyy tämän lehden sivulta 6.

Kaikki ehdokasesitteet löytyvät myös verkosta osoitteesta www.helsinginseurakunnat.fi/vaalit.

 

Vaalikone aukeaa 25.10.

Seurakuntavaalissa on koettu hankalaksi se, että isossa kaupungissa äänioikeutettu ei välttämättä tunne yhtään ehdokasta. Valtaosa ehdokkaista on tavallisia ihmisiä, jotka eivät ole julkisuudesta tuttuja.

Avuksi tulee vaalikone, joka aukeaa internetissä maanantaina 25.10. Ehdokkaat ovat vastanneet 16 kysymykseen. Kun äänestäjä vastaa samoihin kysymyksiin, kone etsii ne ehdokkaat, joiden mielipiteet ovat lähinnä äänestäjän omia. Vaalikoneessa kysytään esimerkiksi, mikä kuudesta vaihtoehdosta on vastaajalle tärkein syy kuulua kirkkoon ja mikä väittämä kuvaa parhaiten toiveiden kirkkoa. Arvoja mitataan myös kysymyksellä siitä, minkä toiminnan vastaaja lopettaisi ensimmäisenä, jos tulee kovat ajat ja kirkossa on luovuttava jostakin.

Vaalikoneelle pääsee Helsingin yhteisiltä vaalisivuilta sekä osoitteessa www.seurakuntavaalit.fi/vaalikone. Kone näyttää kuvat niistäkin ehdokkaista, joiden valokuva ei ehtinyt mukaan esitteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.