null Hengen ja materian yhteyksiä

Vahvaa vertauskuvallisuutta. Hilma af Klintin Joutsen-sarjan maalaus numero 4 on sommittelultaan hyvin voimakas. Kuva: Stiftelsen Hilma af Klints verk

Vahvaa vertauskuvallisuutta. Hilma af Klintin Joutsen-sarjan maalaus numero 4 on sommittelultaan hyvin voimakas. Kuva: Stiftelsen Hilma af Klints verk

Hengen ja materian yhteyksiä

Espoon modernin taiteen museo EMMA markkinoi kevään näyttelyjään suositulla hyvinvointiteemalla. Se ei ole kaukaa haettua, sillä henkisen hyvinvoinnin ja taiteen sekä muotoilun yhteyksiä on pohdittu vakavasti jo sata vuotta sitten.

Saksalaisessa Vitra-muotoilumuseossa koottu Rudolf Steiner -näyttely on puhtaasti kulttuurihistoriallinen. Se valottaa runsaan alkuperäisaineiston kautta vaikutusvaltaisen ja kiistellynkin antroposofin, kirjailijan, opettajan, mystikon ja muotoilijan tuotantoa ja linkittää sitä myös nykypäivään.

Rudolf Steiner (1861–1944) innosti jo elinaikanaan monia merkittäviä taiteilijoita, arkkitehteja ja muotoilijoita. Näyttely osoittaa, kuinka moninainen vaikutteiden jatkumo on tähän päivään saakka.

EMMA on koonnut Steiner-näyttelyn yhteyteen kuvataidetta otsikolla Feel the Spirit!. Osuuden viidestä nimekkäästä taiteilijasta kaksi on jo edesmenneitä: ruotsalainen Hilma af Klint ja saksalainen Joseph Beyus. Lisäksi teoksia on Silja Rantaselta, Jussi Nivalta ja Olafur Eliassonilta.

On käsittämätöntä, miten Steinerin aikalaisen, Hilma af Klintin (1862–1944), tekemät maalaukset voivat olla niin ajankohtaisia ja tuoreita. Hilma af Klint halusi määrätietoisesti taiteilijaksi ja kiinnostui spiritismistä ja antroposofiasta. Hän tapasi Steinerin jo 1908 ja oleskeli myöhemmin myös Sveitsin Dornachissa, missä Steiner lähipiireineen asui.

Taiteilija koki maalatessaan olevansa yhteydessä korkeampiin voimiin. Hän teki muilta salaa itselleen tärkeimmät liki 200 maalausta niin sanottuun Temppeli-sarjaansa, josta 21 maalausta on nyt EMMAssa. Jotkut maalauksista ovat salaperäisen vertauskuvallisia: niiden kuvatila on jaettu geometrisesti osiin, ja kuviot, kasviaiheet ja mandalamaiset kuviot sekä kirjaimet ja kristinuskon symbolit ovat kuin avaimia mietiskelyn maailmaan. Joutsen-sarjan aiheissa on puolestaan vahvaa liikettä ja sensuaalista voimaa.

Hilma af Klintin maalaukset vakuuttavat minut taas kerran, että henkistä tapahtumaa on mahdollista kuvata esineellisellä kuvapinnalla. Jokainen maalaus voi avata ikkunan mielen syvyyksiin. Kuvat toimivat kuin itsestään siltana materiaalisen todellisuuden ja ihmisen henkisen liikehdinnän välillä.

Taiteilijan säädöksen mukaan näitä teoksia sai esittää julkisesti vasta 20 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Satu Itkonen
Rudolf Steiner – arjen muotoilija sekä Feel the Spirit! Espoon modernin taiteen museo EMMAssa 11.5. saakka. Avoinna ti, to ja pe 11–18, ke 11–20, la ja su 11–17. www.emma.museum

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.