null Henki hukassa?

Henki hukassa?

Katolisen kirkon elämässä alkoi ”uskon vuosi” sen kunniaksi, että on kulunut tarkalleen 50 vuotta Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen alkamisesta.

Konsiilin avasi lempipaavini Johannes XXIII, joka tahtoi solmia suhteita muuttuvaan maailmaan, kuunnella kirkon ulkopuolisia ääniä, etsiä totuutta kaikin keinoin. Kirkolliskokouksessa oli ulkopuolisia tarkkailijoita, ja lehdistökin otettiin mukaan keskusteluun.

Johannes XXIII kuitenkin menehtyi kohta istuntojen alettua, ja kirkko jäi 1970-luvun loppuun asti hänen seuraajansa käsiin.

Paavali VI:lla oli hieman toisenlainen luonne. Hän kielsi ehdottomasti ehkäisyvälineiden käytön surullisenkuuluisassa kiertokirjeessään vuonna 1968, vaikka edellisen paavin ennen kuolemaansa asettama selvityskomissio selvin äänin suositteli opetukseen muutosta.

Kiertokirje sai kirkon sisällä tyrmistyneen vastaanoton. Tekstin auktoriteettia oli selitettävä uskoville. Pohjoismaiden piispat kirjoittivat, että jos joku ”katsoo oikeutetusti, ettei hänen pidä hyväksyä opetusta eikä toteuttaa sitä käytännössä”, hän on siitä vastuussa ainoastaan Jumalalle, eikä häntä pidä leimata ”huonoksi katolilaiseksi”.

Toisinajattelu ja erimielisyydet eivät ole kadonneet, mutta Vatikaani pitää ehkäisyopetuksesta lujasti kiinni.

Kondomikysymys on vain esimerkki. Se on esimerkki siitä, ettei Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen henkeä ole kovin hyvin seurattu. Maailman silmissä katolinen kirkko on torjuva ja käpertyvä. Kuten kaikki konservatiiviset instituutiot, se varjelee traagisesti ennen kaikkea omaa muuttumattomuuttaan — ja on ylpeä siitä. Mikä häpeä.

Omassa kirkossani on vihkivesimaljojen yllä kyltit, joissa tähdennetään, että ehtoolliselle voivat mennä vain katolilaiset. Niin kirkkomme tervehtii vieraita, joilla varmaan on jokin syy tulla käymään!

Onko ongelma oikeasti vakava? Kysyn tätä väärässä paikassa, mutta eikö kyltit voisi uskon vuoden kunniaksi, Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen hengessä ottaa pois?

Vai pitäisikö — jossakin toisessa hengessä — luetella muutkin, joilla ei ole asiaa ehtoolliselle, kuten eronneet ja avoliitossa elävät sekä tietysti ne, joilta jäi messu viime pyhänä väliin?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.