null Herttoniemen nuoret seilasivat Välimerellä

Reissulta muistoksi napatut kuvat kertovat, että matkaa tehtiin aurinkoisissa ja rennoissa merkeissä. Kuva: Kati Marttinen

Reissulta muistoksi napatut kuvat kertovat, että matkaa tehtiin aurinkoisissa ja rennoissa merkeissä. Kuva: Kati Marttinen

Herttoniemen nuoret seilasivat Välimerellä

Laivalla saattoi kerrankin rauhoittua, sanoo reissuun osallistunut Minna Liang.

Herttoniemen seurakunnan nuoret seilasivat kesäkuussa viikon Välimerellä. Matka alkoi Turkissa sijaitsevasta Marmariksesta, josta suunnattiin kohti Fethiyen kaupunkia. Matkaan osallistui yksitoista nuorta ja matkanjohtajina toimivat nuorisotyönohjaajat Juha Perilä ja Jari Mäki-Arvela. Herttoniemestä tehtiin vastaavanlainen matka Paavalin maisemiin myös kaksi vuotta sitten.

Laivalla nuorten päivää rytmittivät ruokailut ja illalla kokoonnuttiin kannelle iltaohjelmaan. Matkalle osallistunut Minna Liangkuvaa sitä onnistuneeksi.

– Ulkomaanreissulla on aikaa tutustua kavereihin ja rauhoittua. Kotona ovat toki viikonloput, mutta se ei aina riitä koulusta ja töistä lepäämiseen, Liang sanoo.

Laivalla nuorten yhteishenki kasvaa, kun uuteen kulttuuriin tutustutaan yhdessä. Minna Liang toivoo, että retkiä järjestetään myös jatkossa:

– Halukkaita olisi ollut paljon, mutta vain nopeimmat pääsivät mukaan, hän harmittelee.

Onko laivareissu elitismiä?

Jari Mäki-Arvelalle matkan järjestäminen oli helppoa, sillä laiva, kippari ja kokki löytyivät Marmariksesta kätevästi. Yhteiselämä laivalla nuorten kanssa oli myös mutkatonta.

– Nuoret saivat pitkälti itse määritellä säännöt, joiden pohjalta elämä laivalla järjestettiin. Nuoret myös pitivät sovituista jutuista kiinni, Mäki-Arvela sanoo.

Nuorten vanhemmille järjestettiin ennen matkaa vanhempainilta, jossa käytiin läpi muun muassa turvallisuusohjeet. Esimerkiksi uimaan ei saanut mennä ilman valvojaa, koska voimakkaat merivirrat vaanivat varomatonta snorklaajaa.

Viikon matka maksoi 850 euroa nuorta kohden, mikä sisälsi kaiken matkoineen ja ruokineen. Yhä mielikuvituksellisemmiksi käyvät seurakuntien matkat saattavat tuntua vain harvojen herkulta, mutta Jari Mäki-Arvelan mukaan asian voi nähdä myös toisin. Monet nuoret ovat säästäneet koko vuoden, jotta he pääsisivät mukaan.

– Muutamat vanhemmat tulivat sanomaan, ettei heillä perheenä olisi ollut mahdollisuus lähteä matkalle. He olivat tyytyväisiä, että saattoivat sen sijaan lähettää lapsensa matkaan, Mäki-Arvela sanoo.
Uuteen tutustuminen avartaa ajattelua

Herttoniemen seurakunnasta käytetään nimitystä ”reissaava seurakunta”, mikä Mäki-Arvelan mukaan on totuudenmukainen ilmaisu. Hänen mukaansa on arvo itsessään, että nuoret voivat tutustua uuteen kulttuuriin ja oppia esimerkiksi uusia makuja. Uudet kokemukset auttavat katsomaan maailmaa vähän laajemmasta näkökulmasta.

– Helsingin seurakuntayhtymällä on niin vähän leirikeskuksia, että on ollut myös pakko etsiä toisenlaisia tapoja järjestää yhteistä aikaa.

Leirit ja retket ovat nuorisotyössä kantava voima.

– Muistot säilyvät usein läpi elämän. Parhaimmillaan ne pitävät nuoret mukana seurakunnassa yli kiireisten opiskelu- ja työvuosien, Mäki-Arvela sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.