Herzogin julistus vaikutti rahankeräämiseltä

Herzogin julistus vaikutti rahankeräämiseltä

Olin Urheilutalolla erään yhdistyksen myyntikojulla myyjänä 30.7. Siksi saatoin seurata evankelista David Herzogin tapahtumaa koko illan. Herzog kertoili ihmeistä, joita oli tapahtunut. Yleisö taputti ja hurrasi.

Usein Herzog vakuutti, että tästä puhuu Raamattukin. Hän kertoi ihmeistä nuorentumisesta laihtumiseen. Vanhan miehen harmaa tukka oli muuttunut mustaksi. Saarnaaja kertoi pystyvänsä auttamaan lihavat ihmiset laihoiksi ja masentuneet terveiksi. Ei hän, mutta Jumala...

Välillä Herzog juoksutti salissa ympäriinsä ihmisiä, joilla oli kipuja ja sairauksia.

Sitten saarnaaja kertoi, miten Jumala oli pyytänyt Herzogia antamaan uhrina pois kaikki rahat ja tavarat. Mies totteli, ja siksi perhe joutui istumaan tyhjässä kodissaan lattialla syöden pahvilautasilta. Jumala maksaa aina takaisin moninkertaisesti, vakuutti saarnamies. Tuli paljon lisää esimerkkejä uhraamisen tärkeydestä.

Aloin epäillä, että pian tulee kolehdin keruun aika. Vielä pitkään aikaan ei kuitenkaan puhuttu mitään kolehdista. Sen sijaan tuli esille, että jos ihminen ei uhraudu Jumalan tahtomalla tavalla, hänelle saattaa tapahtua jotakin pahaa.

Kolehtipuhe oli pitkä ja monipolvinen. Se oli rakennettu tietoisesti sellaiseksi, että herkkä ihminen avaa varmasti kukkaronsa, ettei hän saa Jumalan lähettämää rangaistusta tottelemattomuudestaan. Jollei nyt satu olemaan tarpeeksi rahaa mukana, kolehtiavustajat lähettävät jokaisen penkin päästä maksulomakkeita, joilla voi myöhemmin lähettää rahauhrilahjansa, Herzog selosti ymmärtäväisesti.

Kaikki tämä kolehtipuheineen ja rukouksineen alkoi tuntua herkkien ihmisten manipuloinnilta. Päätin mennä puhumaan Herzogille, kun tilaisuus loppuu. Suomalainen tapahtumanjärjestäjä ei kuitenkaan antanut siihen tilaisuutta. Ehdin sanoa Herzogille muutaman sanan. Minut keskeytettiin sanomalla, että Herzog antaa kaikki rahat suomalaisten hengellisyyden lisäämiseksi ja että hän itse ei saa tilaisuuksista mitään palkkiota. Toivottavasti tämä pitää paikkansa.

Uskon, ettei Herzogin ihmeiden kertominen auta tämän päivän ihmistä luottamaan Kaikkivaltiaan apuun arjen todellisissa kipeissä kysymyksissä.

Liisa Saarikoski

Jaa tämä artikkeli: