null Hetkinen – Lähetysprovinssi vihki Luther-säätiölle oman piispan

Hetkinen – Lähetysprovinssi vihki Luther-säätiölle oman piispan

Lähetysprovinssi vihki lauantaina rovasti Matti Väisäsen piispaksi palvelemaan Luther-säätiötä Suomessa. Järjestö vastustaa muun muassa naispappeutta.

Mikä on Lähetysprovinssi, Suomen Luther-säätiön dekaani Juhana Pohjola?

– Missionprovinsen (Lähetysprovinssi) on Ruotsissa syntynyt luterilainen kirkollinen rakenne, joka toimii evankelisluterilaisen kirkon hengellisessä traditiossa ja tarjoaa kodin kodittomiksi jääneille seurakunnille ja pastoreille.

Onko Väisänen Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispa tai pappi?

– Piispa Väisänen ei ole Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispa, vaikka onkin saman kirkon pastori.

Mitä haluatte saavuttaa oman piispan vihkimisellä?

– Matti-piispan tehtävänä on Lähetysprovinssissa jo vihittyjen pastoreidemme kaitseminen, uusien vihkiminen ja jumalapalveluseurakuntien tukeminen. Samalla hän voi olla rohkaisemassa monia evankelisluterilaisen kirkon jäseniä, jotka eivät kuule nykyisiltä piispoiltamme Hyvän Paimenen ääntä. 

Miksi ette muodosta omaa kirkkoa?

– Olemme hengellinen yhteisö, jonka perustuslakina on Raamattu ja luterilainen tunnustus. Meillä on rakkaus kirkon uskoon ja sen pitkään traditioon. Tarjoamme kirkon jäsenille luterilaisen vaihtoehdon. Uudistusohjelmamme on ollut: Kirkko olkoon kirkko eikä yhteiskunnan peilikuva. Jos tämä tehdään kirkossamme mahdottomaksi, jäsenyyskysymys täytyy punnita uudestaan.

Miten suhtaudutte Luther-säätiön piispanvihkimykseen, Helsingin hiippakunnan piispa Eero Huovinen?

– Luhter-säätiö ottaa omiin käsiinsä sen vallan, joka kirkossamme kuuluu kirkolliskokoukselle ja hiippakunnille. Tilannetta voisi verrata siihen, jos Kirkko ja kaupungin toimittajat valitsisivat oma-aloitteisesti lehdelle uuden päätoimittajan sääntöjen mukaan valitun rinnalle. Tällainen kuvio ei toimi.

Onko Luther-säätiö osa Suomen evankelisluterilaista kirkkoa?

– Kun he ovat valinneet ja vihkineet oman piispan, he ovat tosiasiassa perustaneet oman kirkkokuntansa. Luther-säätiö on perinteisesti pitänyt kirkko-opillisia asioita tärkeinä. Nyt nämä pelisäännöt kuitenkin sivuutetaan.  

Onko Matti Väisänen jatkossakin Suomen evankelisluterilaisen kirkon pappi, vaikka hän on toisen organisaation piispa?

­– Tästä joutuu päättämään se hiippakunta, jonka pappi hän on.

Luther-säätiön ”ensisijaisena työnäkynä on rakentaa kirkkomme sisällä jumalanpalveluseurakuntia.” Mitä tämä tarkoittaa kirkon kannalta?

– Luther-säätiössä tehdään myös paljon hyvää hengellistä työtä, mutta jos he luovat omia seurakuntia, heidän täytyy määrittää, ovatko ne vaihtoehtoja Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakunnille.

Salla Korpela

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.