null Hevi kierros

Raskasmielisyyttä? Kristinuskolla ja hevillä on paljon yhtymäkohtia. Kuvassa Agnes Pihlava laulaa Metallimessun bändin säestyksellä.

Raskasmielisyyttä? Kristinuskolla ja hevillä on paljon yhtymäkohtia. Kuvassa Agnes Pihlava laulaa Metallimessun bändin säestyksellä.

Hevi kierros

Hevi opas Helsinkiin on hevihenkisesti painottunut matkaopas pääkaupunkiin.

Kirjan tekijöiden, Janne Frimanin ja Juhana Hurulan, mukaan Helsingin tarjonta metallimusiikin ystäville on maailman paras. He kirjoittavat, että hevimusiikin estetiikka ja usein myös sanoitusten tematiikka hyödyntää kristinuskon kuvastoa ja legendoja.
Heviä voi kieli poskessa kutsua kristillispohjaiseksi liikkeeksi, sillä ilman kristinuskoa musiikkityyliä ei olisi olemassa ainakaan sellaisena kuin se nykyään tunnetaan. Lähdetään oppaan perässä katsomaan, mitä hevillä ja kristinuskolla on tekemistä keskenään Helsingissä.

Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, on tullut tunnetuksi paitsi arkkitehtuuristaan, myös Metallimessusta. Piruntorjuntabunkkeriksikin kutsutussa kirkossa järjestettiin Suomen ensimmäinen Metallimessu kesäkuussa 2006. Messu oli yleisömenestys, ja se on sittemmin saanut jatkoa myös muissa kirkoissa ja muilla paikkakunnilla. Temppeliaukion kirkko on suosittu turistikohde ja avoinna päivittäin. Lisätietoa hevareiden hartaudenharjoittamisesta löytyy osoitteesta metallimessu.com.

Johanneksenkirkko, Korkeavuorenkatu 12, on Helsingin ainoa uusgoottilainen luterilainen kirkko. Sen näyttävässä arkkitehtuurissa ja yksityiskohtaisessa julkisivussa riittää katsottavaa heviestetiikkaan viehtyneelle. Sisätiloissa voi ihailla korkeita kaari-ikkunoita, ruusuikkunoita ja lukuisia pieniä ikkunoita koriste- ja värilaseineen. Kynttiläkruunut ja lampetit ilahduttavat goottityylistä nauttivan silmää. Kirkon kellot soittavat Te Deumin alkusäveliä cis, e ja fis. Musiikinystävän sielua hivelee myös Kallion kirkon, Itäinen papinkatu 2, kellojen soitto, jonka on säveltänyt Jean Sibelius.

Opaskirja suosittelee hevimatkaajalle visiittiä hautausmaalle. Paasien ja ristien koristamassa miljöössä pitkätukat räpsivät tunnelmallisimmat kuvat muistoksi kotialbumeihin, sen todistavat jo lukuisat hautausmailla kuvatut heviyhtyeiden levynkannet ja videot. Hietaniemen hautausmaalla, Hietaniemenkatu 20, kelpaa levähtää elämän perusasioiden äärellä. Hietaniemeen on haudattu runsaasti suomalaisia kuuluisuuksia, ja se on Helsingin hautausmaista kulttuurihistoriallisesti merkittävin.

Dante’s Higlight & Darx, Fredrikinkatu 42, on oppaan mukaan Helsingin massiivisin hevikompleksi. Ravintolan puitteet ovat hienot, sillä Dante’s on aiemmin ollut ruotsinkielisen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen eli Slef:in kirkko. Entisessä kirkkosalissa soittaa viikoittain livebändejä, ja joka keskiviikko kello 21–04 on hevikaraoke. Karaokessa voi vetäistä vaikka Megadethin nokkamiehen, avoimesti kristityn Dave Mustainen kappaleita.

Vanha kirkkopuisto eli Ruttopuisto on entinen hautausmaa. Puisto on vilkas läpikulkureitti ja suosittu istuskelupaikka. Hevisauruksen ja Moottörin Jyrinän kohderyhmälle löytyy oma leikkialue. Puistossa sijaitseva Vanhakirkko on suosittu kaste-, vihki- ja siunauskirkko, ja kesälauantaisin puistossa istuskeleva metallimieskin heltyy seuratessaan vastavihityn parin toisensa jälkeen astelevan ulos pyhätöstä.

Helsingin luonto tarjoaa elämyksiä niin hevarille, kristitylle kuin kristitylle hevarillekin. Heviopas tarjoaa kohteeksi Keskuspuistoa, ja erityisesti Haltialaa, sillä ”majesteettinen aarnimetsä koskettaa Kalevalan ja Tolkienin ystäviä.” Kristitty kirjailija J.R.R. Tolkienin teokset ovat inspiroineet lukemattomia heviyhtyeitä, ja metsän jylhyys voi inspiroida hiljentymään Jumalan luomistyön äärellä.

Hevi opas Helsinkiin. Janne Friman & Juhana Hurula, Like kustannus Oy.

Sofia Kilpikivi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.