null Hienotunteisuutta käytökseen

Puheenvuorot

Hienotunteisuutta käytökseen

Kirkollisista toimituksista vainajan siunaustilaisuus on omaisille raskas tilaisuus, ja itse toivoisin kirkon edustajilta erityistä huomaavaisuutta ja hienotunteisuutta kyseisessä tilaisuudessa.

Eräs omaisten ja vainajan kunnioituksen osoitus on pukeutuminen, ja tämä koskee mielestäni myös pappia. Äitini siunaustilaisuudessa pappi oli pukeutunut moottoripyöräsaappaisiin. Koin tämän papilta välinpitämättömyytenä ja kunnioituksen puutteena. Voisi olettaa papilta löytyvän tilaisuuteen sopivammatkin kengät, ja jos ei löydy, kustantakoon kirkko papeille myös virkapukuun sopivat jalkineet.

Toinen mieltäni pahoittanut seikka siunaustilaisuudessa oli se, että kun pyysin poistamaan äitini arkusta hautaustoimiston nimilapun, pappi sanoi haluavansa lapun olevan siinä, jotta hän voi siitä ”luntata” vainajan nimen puhuessaan. Jos siunaava pappi ei muista siunaamansa vainajan nimeä, voisi hän varmaankin kirjoittaa muistilapun jonnekin muualle. Silmissäni lappu näytti lähinnä maksetulta mainokselta. Nyt sain astella haudalle äitini arkun perässä lappua katsellen, jotta pappi tietäisi, ketä on siunaamassa.

Tavat ja käyttäytymismallit muuttuvat, mutta hienotunteisuus ja toisten kunnioitus on aina korrektia.

Tikkurilan seurakunta pahoittelee

 Tikkurilan seurakunnan tavoitteena on palvella kaikkia ihmisiä kuunnellen, rohkaisten ja arvostaen. Äitinne siunaustilaisuus ei kuitenkaan mennyt odotuksienne mukaisesti. Papin pukeutuminen ja nimilappuun liittynyt menettely ei tuntunut tilaisuuden arvon mukaiselta. Olen seurakunnan puolesta hyvin pahoillani, että surun ja siunaustilaisuuden keskellä jouduitte kohtaamaan mieltänne pahoittavia asioita.

Olen keskustellut äitinne siunanneen papin kanssa kokemuksestanne. Hän on myös hyvin pahoillaan, ettei osannut palvella teitä sillä herkkyydellä, jota tilanne olisi vaatinut. Papin tarkoituksena ei ollut suhtautua välinpitämättömästi suruunne, vaan pikemminkin viestiä kunnioitusta äitiänne ja teitä kohtaan. Papin tarkoitus ja teidän kokemuksenne eivät kuitenkaan kohdanneet. Palautteenne on tärkeä viesti meille tulevia palvelutehtäviämme varten. Teitä ja suruaikaanne siunaten,

Janne Silvast

Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.