null Hietaniemen hautausmaa haluaa eroon Pokémonin ottelupaikasta

Monet kirkot ovat toivottaneet pelaajat tervetulleksi esimerkiksi puhelinta lataamaan, mutta paikassa kuin paikassa pitää muistaa hyvät tavat ja tilannetaju. Kuva: Visa Viljamaa

Monet kirkot ovat toivottaneet pelaajat tervetulleksi esimerkiksi puhelinta lataamaan, mutta paikassa kuin paikassa pitää muistaa hyvät tavat ja tilannetaju. Kuva: Visa Viljamaa

Ajankohtaista

Hietaniemen hautausmaa haluaa eroon Pokémonin ottelupaikasta

Suositun Pokémon Go -pelin ottelupaikoiksi on valikoitunut moni kirkko. Hietaniemen hautausmaalla paikkavalinta ei ole kuitenkaan osunut nappiin.

”Torstaina osoittautui, että meidän vanhan kappelin alttarin edessä on Pokémon Gym”, kertoo Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti.

Gym tarkoittaa pelissä paikkaa, jossa pelaajat voivat kouluttaa keräämiään pokémoneja tai otella toisten hahmoja vastaan. Pelipaikka on sijoitettu kappelissa samalle paikalle kuin arkku siunaustilaisuudessa.

Ylipuutarhurin pelkona on se, että tilaisuuksien yhteydessä kappeliin saapuu surevien omaisten lisäksi pelaajia. Kappeli on auki ainoastaan siunaustilaisuuksien yhteydessä.

”Mielestäni on kohtuutonta, että sakraalitilaan tuodaan sisälle virtuaalinen pelipaikka”, Pipatti toteaa.

Haudat pelipisteiksi ilman lupaa

Pelipaikkoja löytyy myös kappelin ympäristöstä vanhalta hautausmaalta. Peliin on taltioitu kuvina kuusi hautaa.

Hautakivien kuvia ei Pipatin mukaan löydy verkosta julkisina. Käytännössä pelin rakentajien on täytynyt siis käydä ottamassa kuvat paikan päällä.

”Lievästi sanottuna aika törkeätä. Käydään lupaa kysymättä ottamassa kuvat ja laitetaan ne peliin. Varmaan kukaan pelinrakentajista ei ole kysynyt seurakuntayhtymältä tai omaisilta yhtään mitään lupaa”, Pipatti kertoo.

Helsingin hallinto-oikeuden tekemän päätöksen mukaan henkilötietolaki ei kuitenkaan estä julkistamasta hautakiven kuvaa. Hautausmaa on julkinen paikka, jossa voi kuvata vapaasti.

Puhelimen kanssa kielletystä portista

Toistaiseksi Pokémon Go -pelaajat eivät ole aiheuttaneet hautausmaalla merkittävää häiriötä. Pipatti tosin kertoo näkemästään tuoreesta tapauksesta.

”Isä ja kaksi noin 10-vuotiasta lasta pyrki hautausmaalle puhelimet kourassa portista, jossa luki ’ei läpikulkua’. Pitkään perään katsomalla he päättivät poistua”, hän kuvailee tilannetta.

Ylipuutarhuri toivoo pelaajilta malttia. Toimitusten aikana kirkkoihin tai kappeleihin ei sovi mennä.

Valomerkki ei tavoittanut Nintendon Suomen edustajaa kommentoimaan tapausta.

Pelipaikasta voi päästä eroon

Huonossa paikassa sijaitsevasta Pokémon Go -pelipisteestä ei tarvitse kärsiä. Pelin kehittäneen Niantic-yhtiön verkkosivuilta löytyy pelipaikan poistamiseen tarkoitettu lomake.

Sivuston kautta voi raportoida myös pelaajan epäasiallisesta käytöksestä tai sopimattomasta pelitavasta. Sivusto löytyy täältä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.