null Hiilidioksidi ei ole myrkky

Puheenvuorot

Hiilidioksidi ei ole myrkky

Professori Ari Laaksoselle esitettiin (Kirkko ja kaupunki 4.2.) kysymys: "Jos pääsisimme eroon fossiilisista polttoaineista, ilmastonmuutos pysähtyisi". Laaksonen vastaa: "Pikkuhiljaa. Ei ilmastonmuutos silti kuin seinään pysähtyisi, sillä hiilidioksidi kiertää ilmakehän, merten ja kasvillisuuden välillä satoja vuosia."

Tästä saa käsityksen, että hiilidioksidi katoaisi satojen vuosien kuluessa kokonaan. Lukijat, jotka eivät tunne ilmiötä fotosynteesi eli kasvien yhteyttäminen, käsittävät hiilidioksidin yksinomaan myrkkynä, koska sitä pidetään ilmaston lämpenemisen pääsyynä. Mutta fotosynteesi onkin välttämätön kaikelle elämälle maapallolla. Vihreät kasvit yhteyttävät valon avulla hiilidioksidista ja vedestä hiilihydraatteja. Nämä ovat kaikkien organismien ravinnonlähde. Ilman hiilidioksidia kasvit kuolisivat pois, eikä silloin olisi myöskään enää eläimiä eikä ihmisiä.

Hiilidioksidia pidetään ilmastonmuutoksen aiheuttajana olosuhteissa, jossa sitä on liikaa. Mutta muuten se ei suinkaan ole mikään myrkky, vaan päinvastoin, korvaamaton hiilestä oksidoitunut kaasu. Se ei siis ole vain kasvihuonekaasu, jona sitä yleensä melkein kaikissa yhteyksissä käsitellään, vaan ehdottoman tärkeä elementti elämän jatkumiseksi maapallolla. Professori Laaksonen ei varmaankaan tarkoittanut muuta, mutta selityksen sanamuoto antaa väärän käsityksen.

Harry Blässar

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.