null Hiilijalanjälki selville laskurilla

Hiilijalanjälki selville laskurilla

Tulosten perusteella seurakunnat pystyvät asettamaan tavoitteita kasvihuonepäästöjensä pienentämiseksi. Ekologisten asioiden huomioiminen tuo usein myös kustannussäästöjä.

”Mitä vähemmän tulee kulutusta ja jätettä, sitä vähemmän menee rahaa”, tuumii Espoon seurakuntien vs. kiinteistöjohtaja Mika Hirvonen.

Hän on tutustunut kirkon uuteen ilmastolaskuriin ja pohtii nyt, kuinka sitä voidaan parhaiten hyödyntää Espoon seurakunnissa. Kirkkohallituksen tavoitteena on ollut luoda helppokäyttöinen väline, johon syötettäisiin jo olemassa olevaa tietoa.

Laskurin käyttö ei ole kuitenkaan välttämättä aivan yksinkertaista Espoon seurakuntayhtymän kokoisessa seurakuntataloudessa, johon kuuluu useita seurakuntia ja lukuisia kiinteistöjä.

”Tietojen täyttäminen vaikuttaa melko suuritöiseltä. Osa informaatiosta on seurakunnilla itsellään ja osa taas täällä seurakuntayhtymässä”, Hirvonen sanoo.

Tulevaisuudessa laskurin käyttö kuuluu edellytyksiin, jos seurakunnat haluavat uusia ympäristödiplominsa.

Suurimpia kulueriä, kuten sähköstä, lämmityksestä ja vedestä syntyviä kustannuksia, on seurattu Hirvosen mukaan tarkkaan aiemminkin. Samoin jätteiden kierrättämiseen on kiinnitetty huomiota: työntekijöille on annettu ohjeeksi lajitella biojätteet, energiajätteet sekä kartongit ja pahvit erilleen sekajätteestä.

 Hirvonen toivoo, että jätemäärää voitaisiin kuitenkin saada vielä vähennettyä. Sekajäte on kallein jae.

Seurakunnat saavat tilata Excel-pohjaista ilmastolaskuria Kirkkohallitukselta. Yksittäiset kotitaloudet pääsevät arviomaan kasvihuonepäästöjään esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen palvelussa www.ilmastodieetti.fi tai WWF:n laskurilla www.ilmastolaskuri.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.