Hiljaa hyvän puolella
Parin vuoden ajan olen seissyt Senaatintorilla kerran kuukaudessa tunnin hiljaa. Viidestä kuuteen joka kuukauden viimeisenä maanantaina kokoontuva hiljaisuuden piiri on pienimuotoinen mielenilmaisu hyvän puolesta.
Kimmoke tuli ranskalaisilta fransiskaaneilta. Ranskan paperittomien tilanne oli epätoivoinen, ja joku keksi sopivan julkisen tuen muodon. Myötätuntoisten äänettömien piirejä on Ranskassa 180 paikkakunnalla.
Helsinkiläinen hiljaisuuden piiri ei valinnut yhteistä yhteiskunnallisen mielenilmaisun kohdetta, vaan on tyytynyt yleisluonteiseen hyvän puolella olemiseen. Sama linja on tänä syksynä Turkuun muotoutuneella piirillä.
Aika harvoin kukaan sanoo edustavansa pahaa, vaikka useimmilla on pahoja kokemuksia. Yllättävän vaikuttavalta tuntuu silti sanoa ajavansa hyvää.
Seisominen tunnin verran hiljaa piirissä on minulle muutakin kuin mielenilmaisua. Otan sen karaisuna ja mukavuusalueeni ulkopuolelle menemisenä.
En nimittäin ole hiljainen enkä rauhallinen. En innostu downshiftaamisesta enkä rauhan etsimisestä, enkä ole koskaan osallistunut retriittiin. Hartaudeksi tarkoitetut tekstit eivät juuri ruoki minua enkä toivo sisäisiä kokemuksia. Lisäksi kiivastun herkästi, ja verkkaisuus ja varovainen tunnustelu ärsyttävät minua.
Menen hiljaisuuden piiriin, koska en ole yhtään sitä tyyppiä. Kesäauringossa Senaatintorin ikkunoiden katselu ja ratikoiden kolinan kuuntelu on sentään aika helppoa. Talvella on paljon vaikeampaa, kun yrittää sietää kylmettymisen tunnetta pakkasviimassa.
Tuttu, taattu ja turvallinen ovat normaalivalintoja. Tavallista on mennä kiinnostavan tai itselle hyötyä tuottavan perässä. Kehut, palkkiot ja uudet matkakohteet ovat minullekin kelvanneet, joten noita on paha kiistää. En silti halua uskoa kannustavuuteen ja hyötyyn luonnonlakeina. Pikemmin niissä on tuhon siemen.
Kannattaa asettua hyvän puolelle, vaikka se ei merkitsisikään itselle mitään hyvää. Oman mukavuusalueen rajojen rikkominen se vasta kannattaakin.
Mikko Malkavaara
mikko.malkavaara@diak.fi
Kirjoittaja on kirkollis-yhteiskunnallinen moniottelija, tutkija ja opettaja.
Jaa tämä artikkeli: