null Hiljaisuutta metelissä

Kappeli käyttöön. Tarja Jalli aikoo kehittää työtiiminsä kanssa uudenlaisia tapoja ihmisten kohtaamiseen.

Kappeli käyttöön. Tarja Jalli aikoo kehittää työtiiminsä kanssa uudenlaisia tapoja ihmisten kohtaamiseen.

Hiljaisuutta metelissä

Haluamme luoda Kampin kappelista hiljentymis- ja kohtaamispaikan, jonne on helppo tulla, sanoo toiminnanjohtaja Tarja Jalli.

Narinkkatorille kohonneeseen Kampin kappeliin pitää puikahtaa verkkoaidan raosta, sillä rakennuksen piha-alue on vielä viimeistelyä vailla. Vastassa on toiminnanjohtaja Tarja Jalli, joka on aloittanut muutama viikko sitten tutustumisen uuteen työpaikkaansa ja 12-henkiseen työtiimiinsä.

Kappelin toiminta toteutetaan uudenlaisella kumppanuusperiaatteella Helsingin seurakuntien ja sosiaaliviraston yhteistyönä. Työtiimiin kuuluvat Jallin lisäksi pappi, diakoniatyöntekijä, nuorisotyötekijä, kaksi suntiota, kaksi sosiaaliohjaajaa, kaksi sosiaalityöntekijää ja kaksi vahtimestarisiivoojaa.

– Koska koko konsepti on uusi, on meidän etsittävä toimivat työaikajärjestelyt sekä pohdittava, miksi olemme täällä, mikä on tavoitteemme ja miten se saavutetaan. Tätä voisi kuvata vähän kuin palmikon tekemiseksi, Jalli sanoo.

– Lähtökohtana on, että kappelin toiminta perustuu kolmeen elementtiin, hiljaisuuteen, kohtaamiseen ja verkostoitumiseen. Reviirimme käsittää koko Kampin, joka kuuluu kaupungin vilkkaimpiin pisteisiin ja josta verkostoituminen voi ulottua hyvinkin pitkälle.

Kampin kappeli on tilana minimalistinen. Varsinkin työntekijöiden tilat ovat pienet. Kappeli taas on auki joka päivä, arkisin kello 7–20 ja viikonloppuisin kello 10–18, joten työntekijät tulevat työskentelemään useassa vuorossa. Päivystäjiä on aina vähintään kaksi.

– Moni kävijä todennäköisesti haluaa vain hiljentyä, mutta kappelissa voi myös keskustella seurakunnan tai sosiaaliviraston työntekijän kanssa. Kysymme, millaista keskustelutarvetta ihmisellä on, ja voimme kutsua esimerkiksi papin paikalle, jos hän ei ole silloin työvuorossa, Tarja Jalli kertoo.

– Tavoitteena on luoda avoin ja välitön tila, jonne on helppo tulla ja jossa palvellaan ihmisiä eri kielillä niin hyvin kuin pystytään. Vaikka paikka on tarkoitettu kaikille, tämä ei voi silti tarjota kaikkea kaikille.

Jallin mukaan toiminnan suunnittelussa hyödynnetään alussa palveludesignkonseptia, jossa kappelin työtiimiä opastaa designammattilainen, Muotohiomo-yrityksen johtaja Pekka Toivanen.

– Muotoilemme palveluja ihmisen näköiseksi ja hänen tarpeisiinsa, etsimme uudenlaisia tapoja ihmisten kohtaamiseen.

Tarja Jalli varautuu siihen, että Kampin kappeli vetää alkuvaiheessa uudesta rakennuksesta kiinnostuneita kaupunkilaisia ja turisteja. Jo nyt arkkitehtitoimisto K2S:n innovatiivista puurakentamista edustava suunnittelu on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Eri puolilta maailmaa on käynyt toimittajia tutustumassa kappeliin.

– Kyseessä on Helsingin designpääkaupunkivuoden kärkihanke arkkitehtuurin saralla. Tämäntyyppinen tila, jossa voi kohdata hiljaisuuden keskellä ihmisvilinää, on myös hyvin ainutlaatuinen.

– Ehkä joskus vuoden kuluttua rakennuksen uutuusarvo alkaa hävitä ja tämä alkaa palvella kunnolla varsinaisessa tarkoituksessaan.

Kampin kappeliin pääsee tutustumaan ensi viikon torstaina, jolloin sen avajaisia vietetään kaiken kansan Suvivirsi-tapahtumassa Lasipalatsin aukiolla. Kappelin siunaa käyttöön piispa Irja Askola. Ekumeeniseen siunaustilaisuuteen osallistuvat piispa Ambrosius, piispa Björn Vikström sekä katolisen kirkon ja vapaiden suuntien edustajat.

Kesäisiä yhteislauluja avajaistapahtumassa säestää UMO Jazz Orchestra Kirmo Lintisen johdolla. Mukana musisoinnissa ovat myös Marzi Nyman, Johanna Iivanainen ja Yön kuningattaret. Yhteislaulujen jälkeen kappelin tilat ovat avoinna yleisölle ensimmäistä kertaa. Tilaisuuden juontaa toimittaja Mika Saarelainen. Avajaiset lähetetään YLE TV1:ssä sunnuntaina 10.6. kello 10.


Kampin kappelin avajaiset to 31.5. klo 18 Lasipalatsin aukiolla. Lisätietoa seurakuntien Suvivirsi-kampanjasta lehtemme sivuilla 12–13 ja 23 sekä osoitteessa www.suvivirsi.fi.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.