null Hindupatsas säikäytti hautausmaalla

Puheenvuorot

Hindupatsas säikäytti hautausmaalla

Kävin Honkanummen hautausmaalla vanhempieni haudalla. Huomasin eräällä haudalla korttelissa 35 hindujumalan patsaan. Hämmästykseni oli suuri, koska kysehän on kristillisesti siunatusta hautausmaasta. Jos joku haluaa laittaa haudalle jonkin toteemipatsaan tai toisen uskonnon jumalakuvan, niin mielestäni silloin kyseinen hauta ei kuulu kristilliseen hautausmaahan. 

Ovatko puurot ja vellit menneet lopullisesti sekaisin kristillisessä kirkossamme? Eikö ole mitään kontrollia enää missään asiassa? Tulemmeko vielä näkemään mitä tahansa epäjumalankuvia, toteemipatsaita tai saatananpalvontaan liittyviä kuvia hautausmaillamme? Kirkkomme tarvitsee nyt tarkkaa itsetutkiskelua hyvin monessa asiassa.

Marjanne Vihanto-Tykkyläinen

 

Edellisen johdosta:

Hautaustoimilaissa määritellään evankelisluterilaisen kirkon tehtäväksi ylläpitää yleisiä hautausmaita. Siitä huolimatta, että nämä hautausmaat on vihitty käyttöön kristillisin menoin, yleisille hautausmaille haudataan kaikkiin uskontokuntiin kuuluvia ja uskontokuntiin kuulumattomia vainajia.

Nykyisin jokainen hautamuistomerkkisuunnitelma hyväksytetään hautaustoimessa ennen hautakiven asentamista. Jos suunniteltu muistomerkki on ristiriidassa hautausmaan pyhyyden, arvokkuuden ja tunnelman kanssa, keskustelemme suunnitelmasta omaisten kanssa.

Yleisten hautausmaiden osalta muiden uskontojen symboliikkaa sisältävien hautamuistomerkkien ei katsota olevan ristiriidassa hautausmaan pyhyyden, arvokkuuden tai tunnelman kanssa.

Päivitettyihin muistomerkkiohjeisiin voi tutustua täällä.

Risto Lehto

hautaustoimen päällikkö

Helsingin seurakuntayhtymä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.