Histan veisaajille komea startti
Kuva: Aapo Huhta

Kuva: Aapo Huhta

Histan veisaajille komea startti

”Siionin virsiin on helppo rakastua.” 

Teologian opiskelijan Tuomas Meurmanin päätelmään on helppo yhtyä, kun kuuntelee raikassointista, ilmaisuvoimaista Histan veisaajat -lauluyhtyettä.
Meurman on yhtyeen perustajajäseniä, laulajat taustoiltaan erilaisia nuoria.
"Yhteen hiileen puhalletaan, kun on kysymys tuosta vetovoimaisesta, usein kansantoisinnoksi muuttuneesta herännäisvirrestä.”

Teatterilavalta levynjulkaisuun

Histan veisaajat sai alkunsa vuonna 2008 Espoon kaupungin 550-vuotisjuhlille tilatun Histan häät -teatteriesityksen lauluryhmästä. Musiikkiteatteri Tapiola kokosi ryhmän taitavia musiikinopiskelijoita laulamaan Säde Bartlingin sovittamia Siionin virsiä. 
Ei ehkä ollut arvattavissa, että yhteistyö jatkuisi konserttien muodossa aina ensimmäiseen levynjulkaisuun asti. Kiinnostus oli virinnyt teatterirampin molemmin puolin: laulajat halusivat laulaa, kuulijat kuulla lisää. 

Ilmaisullisesti rikkaampi veisuu

Lauluyhtyeen tulkinnat pistävät miettimään, voisiko seurakuntaveisuukin liikahtaa histamaiseen suuntaan. 
”Veisaajan osa on passiivinen. Veisuuihanne ei noudattele taidemusiikin 
ihanteita", Meurman puolustaa laulajan oikeutta omaan tyyliinsä.
Meurman kertoo Histan veisaajien laulaneen ensimmäistä ohjelmakokonaisuuttaan, yhtätoista virttä, nelisen vuotta. Konsepti on tullut sen verran tutuksi, että virsien tulkinnoissa kaikuu jo omakohtainen, eletty elämä. 
”Villejä visioita uudesta ohjelmistosta on olemassa, virsien parissa jatketaan”, Meurman lupaa. 

Liike osa musisointia

Teatteristartistaan Histan veisaajille jäi evääksi dramaturginen ajattelu. Meurman kertoo harjoitustyön pääpainon olevan muotojen käsittelyssä. Se koskee musiikkia, ohjelmajärjestystä ja tilan käyttöä.
”Luonteva liike on osa musisointiamme. Virren sisältö määrittelee liikkeen, joka voi olla vaikka verkkaista kävelyä uuteen muotoon”, hän sanoo.
Joskus ideoinnille on herkulliset puitteet. Meurman muistelee Tuusulan kirkon kesäistä rantaa, jonne yhtye saapui kirkkovenettä soutaen ja ”Salattua voimaa” veisaten. Konserttiyleisö odotteli rannalla, ja matka jatkui kirkkoon yhteisveisuun merkeissä. 
”Kristillinen ykseyden käsite on parhaimmillaan mielestäni silloin, kun erilaiset ihmiset tuntevat jonkun asian parissa kuuluvansa yhteen", Meurman sanoo.
Histan veisaajat esiintyy 17.9. klo 19 Kauklahden kappelilla. 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: