null Homottelu on vain huumoria, Atlas Saarikoski!

Homottelu on vain huumoria, Atlas Saarikoski!

Normit nurin -kampanjaa vetävä Atlas Saarikoski luopuisi tyttöjen ja poikien erillisistä liikuntatunneista.

Sukupuolia on kaksi, mies ja nainen.

– Sukupuoli on pikemminkin jatkumo. Tärkeintä on ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan. Lääketieteellisestikään ei pidä paikkaansa, että sukupuolia olisi vain kaksi. Jako asettaa monet ahtaalle.

– Syrjinnän ajatellaan usein olevan tietoista, mutta sitä se ei todellakaan aina ole. Ihmiset eivät välttämättä ole ilkeitä tahallaan. He eivät vain huomaa normeja, ääneen lausumattomia oletuksia esimerkiksi sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai ihonväristä.

Seksuaalinen suuntautuminen on yksityisasia, josta ei pitäisi liikaa huudella.

– Käytännössä väite tarkoittaa, että jos olet homo, ole hiljaa. Se sisältää ajatuksen, että kaikki muu kuin heteroseksuaalisuus on yksityistä. Heteroseksuaalisuushan ei ole millään lailla yksityistä, se näkyy mainoksissa, televisiossa, kaikkialla.

Homottelu on vain huumoria.

– Nimittelyn kautta päästään hyvin kiinni normeihin. Normit paljastuvat, kun mietitään, keille kaikille esimerkiksi läski, huora tai homo on haukkumasana, ja keille ei. Haukkuminen vahvistaa normeja. Se kertoo, että tietyt olemisen tavat eivät ole sallittuja.

Tyttöjen ja poikien erillisistä liikuntaryhmistä voisi jo luopua.

– Kyllä. Olen yrittänyt löytää opetussuunnitelmasta perusteita jaolle, mutta sitä pidetään itsestäänselvyytenä. Kiinnostus liikuntaan ei ole riippuvainen sukupuolesta.

Koulujen seksuaalikasvatus keskittyy liikaa heteroseksuaalisuuteen.

– Ei pelkästään siihen, vaan ote on usein kovin anatominen. Tunneilla saatetaan keskittyä liikaakin yhdyntään. Tärkeämpää olisi opetella tunnistamaan omia rajoja ja tunteita ja oppia kunnioittamaan toista. Jotkut ei-heteronuoret ovat koulussa ajatelleet, että heillä ei voi olla perhettä tai parisuhdetta, koska oppituntien esimerkeissä on vain heteroita.

Kiusaamiseen ja syrjintään on vaikeaa puuttua yksin.

– Niin on. Monet kiusatut ajattelevat, että kiusaaminen on heidän oma vikansa. Kyse ei ole kuitenkaan vain yksittäisistä ihmisistä. Syrjinnän ja normien käsitteleminen on ennen kaikkea koulujen vastuulla. Pitäisi miettiä, millaista ajattelua ja millaisia rakenteita syrjinnän takana on. Tällä hetkellä opettajilla ei ole ehkä tarpeeksi aikaa siihen, eikä se kuulu opettajien koulutukseen. Syrjityt opiskelijat ovat kokemustensa kanssa hyvin yksin. He eivät välttämättä kerro opettajalle tai poliisille edes rankoista jutuista, sillä he eivät usko saavansa apua.


Normit nurin -kampanja nostaa esiin ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden opiskelijoiden kokemuksia syrjinnästä. Lisätietoja: www.normit.fi.
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.