null Huippukuoro Tallinnasta

Huippukuoro Tallinnasta

Ammattimaisesti toimiva Viron filharmonian kamarikuoro kuuluu Euroopan kamarikuorojen ehdottomaan parhaimmistoon. Sen sointi on korvia hivelevän pehmeä ja eri äänien keskinäinen tasapaino on liki täydellistä.

Kuoron uutuuslevy esittelee Felix Mendelssohnin ja virolaisen Cyrillus Kreekin psalmien teksteihin sävellettyjä teoksia. Mendelssohnin romanttinen musiikki soi täyteläisenä ja kuulaana. Musiikki on helposti lähestyttävän kaunista, mutta samalla myös ennalta arvattavaa. Sen sijaan Cyrillus Kreekin (1889–1962) teoksissa on jo enemmän särmää, vaikka mikään huippumodernisti tämä Viron musiikkielämän isäksi kutsuttu Kreek ei kuitenkaan ole.

Kreek keräsi intohimoisesti virolaista kansanmusiikkia ja sai siitä vaikutteita myös omaan sävelkieleensä. Kreekin psalmeista erityisesti Baabelin virtain vierillä psalmin 137 tekstiin soi hyvin persoonalliseen sävyyn ja tunnelmaltaan hartaana. Kenties levyn koskettavinta antia ovat kuitenkin viisi pieteetillä tehtyä sovitusta virolaisista kansankoraaleista. Niiden yksinkertainen nöyryys ja hellyys herättää välittömyydessään vastakaikua Suomenlahden tälläkin puolen.

Risto Nordell

Psalms. Mendelssohn, Kreek. Estonian Philharmonic Chamber Choir, joht. Daniel Russ. ONDINE 12012.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.