Huippututkija juuttui jäihin
Nordenskiöldinkatu. Kuva: Liisa Huima

Nordenskiöldinkatu. Kuva: Liisa Huima

Huippututkija juuttui jäihin

Töölössä on merkkimiehille omistettuja katuja todella tiheässä aina Sibeliuksen-, Topeliuksen- ja Runeberginkaduista alkaen. Historialliset merkkihenkilöt onkin aikoinaan valittu alueen ryhmänimien pohjaksi.

Adolf Erik Nordenskiöldin (1832–1901) ura poikkeaa muista. Hän johti useita tutkimusmatkoja arktiselle vyöhykkeelle ja purjehti ensimmäisenä Jäämereltä Tyynellemerelle johtavan Koillisväylän. Nordenskiöld on Kansallisbiografian mukaan maailmalla tunnetuin suomalaissyntyinen tiedemies. Hän teki luonnontieteellisen uransa Ruotsissa keräten muun muassa huomattavan meteoriittikokoelman luonnonhistorialliselle museolle.

Nordenskiöldin kuuluisin tutkimusretki tehtiin höyrylaiva Vegalla 1878–1879. Höyrykoneen lisäksi 300-tonnisella Vegalla oli purjeet, ja tarvikkeita oli varattu kahdeksi vuodeksi 21 hengen miehistölle ja tutkijajoukolle.

Ajojäät kuitenkin yllättivät jo syyskuun lopussa, ja Vega juuttui jäihin vain parin päivämatkan päässä Beringinsalmesta. Talvehtiminen kesti 10 kuukautta, mutta retkeläiset pysyivät terveinä ja tieteellistä työtä pystyttiin tekemään. Yhteyksiä ulkomaailmaan ei ollut. Kun retkikunta purjehti seuraavana kesänä Aasian ympäri Eurooppaan, juhlia riitti joka satamassa.

Koillisväylä on kaikkein lyhin meritie Euroopasta Aasiaan. Sitä alettiin liikennöidä vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli: