Huonoa käytöstä äänestyspaikalla

Huonoa käytöstä äänestyspaikalla

Menin äänestämään seurakuntavaaleissa ex tempore Kampin Narinkkatorilla olevaan kojuun 28.10. iltapäivällä. Ei ollut oikein äänestysrauhaa. Paikalla olleet työntekijät huusivat kovalla äänellä toisilleen koko ajan muka hauskoja juttuja.

Joku äänestäjä kysyi, mihin saakka äänestyspaikka on auki. Nuori miespappi vastasi hänelle: ”Kuuteen. Vai hei, Hannu, oltaisko sittenkin kahteentoista yöllä? Ja lähdetään sen jälkeen kaljalle?” ”Hannu” oli heti säestämässä: ”Joo, kaljalle mennään, siellähän me ollaan käyty ennenkin!” Kun joku toinen kysyi, tarvitaanko äänestämiseen passi, sama mies vastasi: ”Joo plussakortilla et pääse äänestämään. Ehkä S-etukortilla?”

Sama miespappi kysyi 75-vuotiaalta seuralaiseltani: ”Mitä sä haluut?” Muutahan paikalla ei voinutkaan tehdä kuin äänestää. Voisiko vanhukselta kysyä vaikka: ”Miten voin olla avuksi?”

Minulle sanottiin äänestettyäni lässyttävällä äänellä: ”Tämä on selvä – saat mennä!” Miten olisi ollut asiallinen, mutta ystävällinen: ”Kiitos äänestämisestä ja hyvää illan jatkoa!” Olen keski-ikäinen nainen.

Kohtaamisen kirkko? Kirkko lähellä ihmistä? Onko kyseessä ”korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden joukko”? Pikemminkin pikkulapset hiekkalaatikolla. Jos edes akateemisen lopputukinnon omaavat eivät osaa käyttäytyä tämän paremmin tavallisissa arkisissa tilanteissa, mitä toivoa kirkolla on? Ei mitään.

Mikä kirkossa tökkii? Yksinkertaisesti työntekijöitten öykkärimäinen ja puolivillainen käytös, josta minulla olisi, ikävä kyllä, lukemattomia esimerkkejä. Viime kesänä eräs kohtaamani suntio oli surutilanteessa läsnä humalassa! Kirkon työntekijöitä vaivaa ylimielisyys, jonka vuoksi he eivät välitä kohdata seurakuntalaisia ja ihmisiä ylipäätään asiallisesti ja ystävällisesti.

Ennen kuin kirkon työntekijöitä päästetään lainkaan ihmisten pariin, olisi heidät laitettava käytös- ja tapakursille. Tässä eivät selittelyt auta. Käytöksen on muututtava, tai minäkin jätän kirkon. Miksi vielä maksaisin tällaisesta kohtelusta?

Seurakuntalainen

 

 

Edellisen johdosta: Arvoisa seurakuntalainen, on ikävää, että jouduitte näin pahoittamaan mielenne. Asiaton käytös on aina kurjaa ja tietenkin tällainen palaute kolahtaa kovasti seurakuntiin ja niiden työntekijöihin. Asia on ikävä myös niiden vaalivirkailijoiden kannalta, jotka ovat tehneet ison urakan vaalien onnistumiseksi ja palvelleet ihmisiä mahdollisimman ystävällisesti. Heidän hyvä työnsä jää turhan helposti tällaisten tapausten varjoon.

Pahoittelemme tapahtunutta ja sen aiheuttamaa mielipahaa. Selvitämme omalta osaltamme, miten työntekijämme ovat vaalipaikalla käyttäytyneet ja ryhdymme asian vaatimiin toimiin.

Seppo Simola
viestintäjohtaja
Helsingin seurakuntayhtymä

 

Jaa tämä artikkeli: